Machinist dodelijk treinongeluk Spanje vrijgelaten

treinramp, Santiago de Compostela, Spanje

De machinist van de trein die vorige week ontspoorde bij Santiago de Compostela, is zondag vrijgelaten. Dat gebeurde nadat de bestuurder van de trein twee uur lang werd verhoord. Bij het treinongeluk kwamen 79 passagiers om het leven. Een vrouw die ernstig gewond raakte bij de ramp, is zondag in het ziekenhuis bezweken aan haar verwondingen. Van de 70 gewonden die nog in het ziekenhuis liggen, zijn er 22 in kritieke toestand.

De rechter heeft het paspoort van de machinist paspoort in beslag genomen, meldt de krant El País. Hij moet zich elke week bij de rechtbank melden en mag de komende tijd geen treinen besturen.

Doodslag

De machinist, die zaterdag uit het ziekenhuis werd ontslagen, bracht de nacht door in een politiecel.

De machinist wordt beschuldigd van doodslag door roekeloos gedrag. De trein reed 190 kilometer per uur in een bocht op vier kilometer afstand van het station van Santiago de Compostela. Op dit traject is een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur toegestaan. De trein vloog uit de bocht en alle wagons ontspoorden. Zeker een treinstel brak doormidden en na de klap kwamen vlammen uit een van de treinstellen.

Herdenkingsdienst

In de kathedraal van Santiago de Compostela wordt maandag een herdenkingsdienst voor de slachtoffers gehouden. Het gaat om het ergste spoorongeluk in Spanje in de afgelopen veertig jaar.

Santiago de Compostella, de hoofdstad van de regio Galicië, staat bekend als pelgrimsoord. Voor afgelopen donderdag stond een belangrijke pelgrimstocht gepland waarbij eer wordt betoond aan de relikwieën van Sint Jacobus. De feestelijkheden werden afgelast.

Lees ook:

‘Beveiligingssystemen faalden bij treinramp Spanje’
Ontspoorde passagierstrein reed veel te hard

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.