‘Betrek alle vervoerders in stuurgroep aanpak spoorproblemen’

NS, trein, sein, veiligheid

De oprichting van een gezamenlijke stuurgroep door ProRail en de NS om de aanhoudende problemen op het spoor op te lossen gaat niet ver genoeg. Dat zegt Maatschappij Voor Beter OV.  “Niet alleen de NS, maar ook decentrale vervoersbedrijven als Arriva en Veolia en ook spoorgoederenvervoerders dienen bij de stuurgroep te worden betrokken.” ProRail en de NS willen met de stuurgroep de vertragingen die ontstaan door hevige sneeuwval, noodweer en technische storingen samen het hoofd bieden. Dat zal onder roulerend voorzitterschap van de directeuren van de spoorbedrijven gebeuren.

“Ook de regionale vervoerders en de spoorgoederenvervoerders ondervinden hinder van de storingen aan wissels, seinen en bovenleidingen”, aldus Maatschappij Voor Beter OV. De reizigersvereniging vindt dat ProRail als een coöperatie dient te worden bestuurt door de reizigers- en goederenvervoerders en staatssecretaris Mansveld.

Samenwerken

ProRail en NS spelen met de oprichting van de stuurgroep in op de wens van de Tweede Kamer en staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu om beter te gaan samenwerken bij het oplossen van problemen op het spoor. De oprichting van de stuurgroep betekent volgens de spoorbedrijven niet dat de splitsing ongedaan wordt gemaakt. De stuurgroep richt zich alleen op de terreinen waar de bedrijfsvoering van ProRail en NS raakvlakken heeft.

De stuurgroep moet een eind maken aan de problemen die kan ontstaan op het spoor doordat ProRail en NS het oneens zijn over de aanpak van vertragingen en verstoringen. Zo was er vorig jaar een meningsverschil tussen de directies van beide bedrijven over het terugbrengen van het aantal wissels op het Nederlandse spoor.

Wisselsanering

ProRail wilde het aantal wissels terugbrengen vanwege de storingsgevoeligheid. Zo zorgen bijvoorbeeld vastgevroren wissels voor veel problemen in de winter. De NS wil zo veel mogelijk wissels behouden om haar flexibilibeit bij stremming van treinen te behouden.

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “‘Betrek alle vervoerders in stuurgroep aanpak spoorproblemen’”

Paul Lamote|27.07.13|16:16

Gelukkig gaat het opheffen van al die overbodige wissels verder.