Verdwijnen OV-studentenkaart zorgt voor toename verkeersslachtoffers

Als de OV-jaarkaart voor studenten wordt afgeschaft, dan leidt dat tot tientallen extra verkeersslachtoffers bij jongeren tussen 16 en 25 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van ingenieursbureau Arcadis.

Het aantal verkeersongevallen is bij jongeren tussen 16 en 25 jaar sinds de invoering van de OV-studentenkaart aanzienlijk afgenomen. Minder studenten reizen per fiets, bromfiets of auto. Ook is het autobezit bij studenten gehalveerd in die jaren. Daardoor is de kans op ongelukken afgenomen, zo meldt de Gelderlander.

Maatschappelijke gevolgen

Robert Jan Roos van Arcadis vindt dat er meer aandacht voor de maatschappelijke gevolgen van het afschaffen van de OV-jaarkaart moet zijn. “Ik heb niet de indruk dat de overheid in breed perspectief kijkt wat de gevolgen van het afschaffen van de OV-kaart zijn. Dat bevreemdt me wel.”

Als het aantal ongevallen in deze leeftijdsgroep toeneemt, betekent dat meer werk voor politie, artsen en ziekenhuizen. Dat brengt ook extra kosten met zich mee, aldus Roos.

OV-jaarkaart

Bijna 700.000 studenten hadden in 2012 een OV-jaarkaart, daarmee werden ruim 10.000 kilometers afgelegd. Deze kaart is nu gratis voor studenten. De vervoersbedrijven krijgen hier geld voor van de overheid.

De politiek spreekt op dit moment over afschaffen van de kaart voor studenten. Daar voor in de plaats zou een kortingkaart moeten komen.

Auteur: admin

1 reactie op “Verdwijnen OV-studentenkaart zorgt voor toename verkeersslachtoffers”

Bernard Hartlief|04.05.13|07:13

700.000 studenten die 10.000 kilometers afleggen? Dat kan alleen maar een foutje zijn.