Laatste stukken spoor Hanzelijn klaar voor gebruik

Hanzelijn, spoorlijn

De laatste stukken spoor van de treinverbinding Hanzelijn zijn aan elkaar gelast bij het nieuwe vierde perron op station Zwolle. Er is nu voldoende ruimte voor extra treinverkeer. Op 9 december start de NS met de dienstregeling op de Hanzelijn, de nieuwe treinverbinding tussen Lelystad en Zwolle. Arriva gaat vanaf die dag met extra treinen in de richting van Emmen rijden. Arriva neemt daarmee het treinvervoer op de Vechtdallijnen over van NS en Connexxion.

Dat was in 2010 de uitkomst van een Europese aanbestedingsprocedure die de provincies Overijssel, Drenthe en Regio Twente uitvoerden. Arriva begint op 9 december met de treindiensten Zwolle en Emmen. Een jaar later gaat de vervoerder op de spoorlijn Almelo en Mariënberg rijden. De concessie loopt tot december 2027.

Station Zwolle krijgt vanaf 9 december ruim 150 treinen per dag extra te verwerken. Het aantal perrons en sporen zijn daarvoor uitgebreid. Station Zwolle telt in 2020 naar verwachting 95.000 reizigers. Dat zijn er nu nog ruim 47.000.

Snellere reismogelijkheden

De Hanzelijn is een nieuwe spoorverbinding die Lelystad via Dronten en Kampen verbindt met Zwolle. Ook zorgt de spoorverbinding voor een regionale ontsluiting van Almere, Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Daarmee worden de bestaande Gooi- en Veluwelijn ontlast. Verder komt er aansluiting op de nog ontwikkelen spoorverbinding naar Berlijn.

De spoorverbinding zorgt voor meer en snellere reismogelijkheden. De Hanzelijn is voor zowel reizigers- als goederenvervoer. Voor reizigers komen er twee nieuwe stations: station Dronten en station Kampen Zuid.

Spoortunnel

Naast de ruim dertig locaties waar spoor aan elkaar moest worden gelast, is over een afstand van twee kilometer ook de bovenleiding afgewerkt. Ook is het beveiligingssysteem op het traject uitgebreid. Op het spooremplacement werd het veiligheidssysteem getest.

Het werk aan de spoortunnel in Zwolle en de afbouw van het vierde perron gaat door. Vanaf dat perron rijden straks onder andere de treinen richting Deventer en Almelo. Daardoor ontstaan op de andere perrons ruimte voor de treinen van de Hanzelijn. De nieuwe spoortunnel opent in 2014.

Werkzaamheden

Het treinverkeer werd drie dagen stilgelegd voor de werkzaamheden. NS zette van vrijdagochtend tot en met zondagnacht bussen in. Het treinverkeer is maandagochtend weer hervat.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.