Nieuwe tramhaltes voor Utrechtse regiotram

Impressie nieuwe tramhalte lijn 22 Utrecht Science Park. Bron: OVPlus / NPK Design
Impressie nieuwe tramhalte lijn 22 Utrecht Science Park. Bron: OVPlus / NPK Design

Acht haltes van de Utrechtse regiotram krijgen volgend jaar zomer een grondige opknapbeurt. De vernieuwing moet de maatstaf worden voor alle tramhaltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Inmiddels ligt er een schetsontwerp dat in opdracht van de provincie Utrecht is gemaakt. Deze week start de aanbestedingsprocedure waarin de provincie op zoek gaat naar een bouwteam.

De nieuwe haltes krijgen een ruime overkapping met glaswanden, waarin halteverlichting is opgenomen en panelen met reisinformatie en beveiligingscamera’s. Ook het logo van vervoerder U-OV heeft een prominente plek gekregen in het nieuwe ontwerp. In het ontwerp is ook rekening gehouden met wensen van reizigers.

Aanpasbaar

Doordat het ontwerp uitgaat van losse modules, zijn de haltes flexibel aan te passen per locatie. Het aantal reizigers dat in- en uitstapt kan per halte immers verschillen en daarmee ook de doorstroming. De lengte van de overkappingen zal daarom variëren per halte. In de maximale variant wordt uitgegaan van 25 meter. De huidige overkappingen van de tramlijn zijn maar 4 meter lang.

Het ontwerp is gemaakt door bureaus OV Plus en NPK Design die eerder ook al haltes en straatmeubilair ontwierpen in Leiden en Rotterdam. Op 31 januari start de provincie Utrecht met een aanbesteding voor een bouwteam. De geselecteerde partij gaat de vernieuwing uitvoeren tot het moment van oplevering. De gunning zal rond juni van dit jaar plaatsvinden. In de tussentijd wordt het voorlopige ontwerp verder uitgewerkt. In de tramremise in Nieuwegein wordt een proefopstelling gebouwd om allerlei gebruiksaspecten in de praktijk te beproeven.

Voor het project is 3,8 miljoen euro uitgetrokken. Dat bedrag is afkomstig uit het budget dat gereserveerd was voor de aanleg van de vernieuwde SUNIJ-lijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.