Onderhoudscapaciteit verdubbeld in nieuwe Utrechtse tramremise

Opening nieuwe tramremise Nieuwegein U-OV (foto: Rick Huisinga Fotografie)

De aansturing van het Utrechtse tramsysteem en alle werkzaamheden worden voortaan verricht in de nieuwe tramremise in Nieuwegein. Die is donderdag officieel in gebruik genomen. De Utrechtse tramvloot groeit fors door de komst van 27 nieuwe voertuigen voor de Uithoflijn en in de nieuwe remise is ruimte voor alle voertuigen. 

“Met de ingebruikname van de nieuwe tramlijn tussen Utrecht Centraal en Science Park Utrecht maakt het Utrechtse openbaar vervoer een forse schaalsprong”, meent de provincie Utrecht. “Het aantal reizigers verdubbelt, evenals de vloot, die is aangevuld met 27 nieuwe trams. Deze worden vanaf 16 december ingezet op de nieuwe tramlijn in Utrecht. De nieuwe tramremise is ingericht om dit alles te faciliteren.”

Onderhoudscapaciteit

Alle werkzaamheden voor het Utrechtse systeem bevinden zich onder het dak van de nieuwe remise in Nieuwegein. Dan gaat het om de verkeersleiding voor alle trams en bussen van U-OV, de opkomstruimte voor de trambestuurders, het onderhoud en beheer van de trams en de calamiteiten- en storingsdienst. De remise is groter en heeft met zeven werksporen en een wasstraat tweemaal zoveel onderhoudscapaciteit gekregen. Op het terrein is verder een vernieuwd rangeerterrein aangelegd met voldoende plek voor stalling van alle trams.

Op het remiseterrein in Nieuwegein staat de werkplaats staat centraal. Die is met de nieuw aangelegde sporen en wissels dan ook goed bereikbaar. De omstandigheden voor onderhoud en reparatie zijn volledig afgestemd op de nieuwe lage vloer trams voor de nieuwe tramlijn tussen Utrecht Centraal en Utrecht Science Park. Ook de oude hoge vloer SIG-trams die rijden op de lijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein worden in de nieuwe werkplaats onderhouden.

Moderne tramonderhoudsinstallaties

Er zijn ongeveer 70 werkplekken voor de verschillende gebruikspartijen en die plekken staan in directe verbinding met de werkplaats. Die plekken zijn voorzien van gemoderniseerde tramonderhoudsinstallaties zoals tramhefsystemen, een draaibank die de wielen van de trams in het juiste profiel slijpt en een wasmachine voor de wielstellen van de trams. Voor de veiligheid en om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden werken de monteurs vanaf een verhoogd opklapbaar bordes aan de installaties op het dak van de nieuwe trams.

Duurzaamheid

De provincie heeft bij de bouw verder rekening gehouden met duurzaamheid. De huisvesting en werkplaats hebben warmte-koude opslag, led verlichting en vloerverwarming in de werkplaats. Het gebouw wordt niet verwarmd met aardgas maar met warmtepompen. Op het dak komen in 2020 nog zonnepanelen. De tramremise is officieel geopend door een symbolische druk op de knop door gedeputeerde Arne Schaddelee (provincie Utrecht) en wethouders Lot van Hooijdonk (Utrecht), Ellie Eggengoor (Nieuwegein) en Kees Geldof (IJsselstein).

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.