Uithoflijn rijdt vanaf 16 december 10 keer per uur

Uithoflijn, Utrecht

De trams op de Uithoflijn gaan vanaf 16 december tien keer per uur in beide richtingen rijden. De frequentie wordt in de loop van 2020 verhoogd naar 12 ritten per uur. Het is de bedoeling dat de trams uiteindelijk zestien keer per uur gaan rijden, maar die frequentie is volgens de provincie Utrecht niet nodig voor december 2020.

Voor de trams definitief met reizigers mogen rijden is overigens nog een indienststellingsvergunning nodig. Uiterlijk begin december is duidelijk of deze vergunning wordt gegeven. De provincie meldt echter dat de testritten tot nog toe goed verlopen. Ook de komende weken worden testritten gereden. “Zo blijven de trams en de trambaan in conditie en zijn we goed voorbereid op de opening.”

Vervanging bus

De trams zullen per 16 december rijden vanaf 06.00 uur ’s ochtends tot ongeveer 22.00 uur ’s avonds. De nu genoemde frequentie is hoger dan de zes keer per uur die afgelopen september werd verwacht. Daardoor kan hierdoor ook buslijn 12 meteen verdwijnen. Buslijn 12 is al jaren erg druk en de tramlijn moet die capaciteit kunnen opvangen, maar door de vertraagde oplevering van de lijn moesten de bussen wel langer blijven rijden. In 2018 werd zelfs geld uitgetrokken om nog eens zes extra gelede bussen in te zetten, aangezien de trams niet konden gaan rijden in juli 2018.

Hoewel de trams bij de start in december nog niet de maximale frequentie rijden, is de verwachting dat de benodigde capaciteit ook gehaald wordt met minder ritten per uur. Nu worden in de bussen van lijn 12 op het drukste uur van de ochtendspits 4.000 reizigers vervoerd. De gekoppelde trams die tien keer per uur rijden, kunnen 4.320 reizigers per uur vervoeren. De provincie verwacht vanaf september 2020 twaalf keer per uur te moeten rijden om alle reizigers te kunnen vervoeren en dus in december zestien keer per uur per richting.

Gratis rit

De opening van de tramlijn wordt op zaterdagmiddag 14 december gevierd met gratis tramritten tussen 14.30 -17.30 uur. Die dag stopt er elke 10 minuten een tram en reizigers kunnen op elke halte van tramlijn 22 instappen. De rit vanaf halte Utrecht Centraal Centrumzijde tot de eindhalte P+R Science Park duurt ongeveer 19 minuten.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Uithoflijn rijdt vanaf 16 december 10 keer per uur”

Paul Lamote|02.01.20|14:40

Ja, tien keer per uur op 180 schooldagen overdag. Maar in de avond, in het weekend en in de schoolvakanties wordt er sporadisch of helemaal niet gereden.

Pat Rick|20.11.19|16:11

Kosten hiervan zijn volledig uit de hand gelopen tov het oorspronkelijke budget waarmee goedkeuring is gegeven door niet meenemen van belangrijke kostenposten. Hierdoor verliest de burger juist het vertrouwen in de politiek (terwijl parij van de wethouder wel zegt van die openheid te zijn). 60% over budget naar 521 miljoen Euro. Men had lef moeten tonen en dit vooraf uitleggen

Om zulke grote kapitaalvernietiging te voorkomen moet dit voorlopig het laatste grote OV-project zijn in Utrecht stad