Werkzaamheden aan GVB-trams stil vanwege chroom-6

Mondkapje (Afbeelding van Emilian Robert Vicol via Pixabay)

De werkzaamheden aan trams van twee oudere typen in Amsterdam zijn voorlopig stilgelegd vanwege de schadelijke verf chroom-6 die op de trams is aangetroffen. Totdat de gezondheidsrisico’s in kaart zijn gebracht, mogen werknemers niet aan de trams lassen, slijpen en schuren. Werk aan de binnenzijde kan wel doorgaan, zegt een woordvoerster van de Amsterdamse vervoerder GVB na berichtgeving in Het Parool.

Hoelang het werk stilligt en hoeveel medewerkers ermee te maken hebben, kon zij nog niet zeggen.Aan de trams wordt al langere tijd gewerkt met beschermende maatregelen, zoals ademhalingsmaskers, een overall en handschoenen.

Extra maatregelen

Een gespecialiseerd bureau onderzoekt of werknemers desondanks aan chroom-6 zijn blootgesteld. Mogelijk moeten er extra maatregelen worden genomen. Het kankerverwekkende chroom-6 werd voorheen gebruikt als roestwerend middel in verf. Tegenwoordig mag dat niet meer.

In februari werd besloten om een schadevergoeding te geven aan medewerkers die tussen 2004 en 2012 in een NS-werkplaats werden blootgesteld aan chroom-6. Daar heeft NS in totaal 10 miljoen euro voor vrijgemaakt. Het ging hier om Tilburgse werklozen die in het kader van reïntegratie oude treinstellen van NS moesten schuren. Het chroom-6 kwam vrij uit de oude verflagen.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.