Combino-trams van GVB krijgen botswaarschuwingssysteem

Combino tram, GVB, (bron: GVB Verbindt)

GVB is gestart met een aanbesteding om de 155 Combino-trams uit te rusten met een botswaarschuwingssysteem. Dit moet bijdragen aan de verkeersveiligheid in Amsterdam, waar het steeds drukker wordt. Bovendien helpt dit trambestuurders bij het uitvoeren van hun vak. De Amsterdamse stadsvervoerder wil met het systeem de verkeersveiligheid verhogen, het aantal aanrijdingen in een steeds drukker wordende stad verminderen, en schade aan eigen materieel verlagen. 

Dit botswaarschuwingssysteem signaleert verkeersdeelnemers of obstakels op de weg en waarschuwen de bestuurder van de tram. Sensoren, camera’s of radarsystemen gekoppeld aan software, zijn bevestigd aan de voorkant van het voertuig en waarschuwen met licht- en geluidssignalen als er een aanrijding met een object of andere verkeersdeelnemer dreigt.

Verkeersdrukte

Hoewel de trams van GVB op een aantal plekken een vrije trambaan hebben, zijn er ook nog een groot aantal plaatsen waar de trams tussen andere verkeersdeelnemers rijden of waar verkeersstromen elkaar kruisen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren – vooral nu de drukte toeneemt. Mark Lohmeijer, directeur Techniek & Operatie bij GVB: “Als vervoerder nemen wij onze verantwoordelijkheid waar het gaat om veiligheid zeer serieus.”

“Dat blijkt ook weer uit ons voornemen om onze trams met dit systeem uit te rusten. Veilig verkeer blijft een gedeelde verantwoordelijkheid van alle weggebruikers. Dus of je nou fietst, wandelt, of een auto of bus bestuurt: laat je niet afleiden. Houd je hoofd erbij en blijf alert. Realiseer je dat een tram niet kan uitwijken en ook niet een-twee-drie stilstaat.”

Waarschuwingssysteem

Dit systeem wordt al toegepast op personenauto’s en vrachtwagens en werd onlangs door GVB getest door zeven trams op lijn 17. Naar aanleiding van die proef geven trambestuurders aan toegevoegde waarde te zien in de extra ondersteuning die dit systeem biedt. “Mits goed afgesteld, blijken de geluids- en lichtsignalen die het systeem geeft in de bestuurderscabine een goede en welkome aanvulling tijdens de rit.”

De aanbesteding betreft de aankoop en inbouw van 159 botswaarschuwingssystemen voor 155 Combino trams, waarvan vier dubbelkopsvoertuigen. Het is de bedoeling dat alle Combino’s halverwege 2020 uitgerust zijn met zo’n systeem. GVB heeft ook nieuwe trams besteld bij de Spaanse fabrikant CAF en die worden vanuit de fabriek al uitgerust met een dergelijk systeem.

Lees ook:

OV-Debat-2019_468x73px-registreer

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Combino-trams van GVB krijgen botswaarschuwingssysteem”

De Waarheid|07.06.19|01:01

Niet spelen met een mobile telefoon tijdens de rit zou ook een goed systeem, kost helemaal niks!