ACM: NS mag belang nemen in stadsvervoerder HTM

HTM, tram, Den Haag

NS mag 49 procent van de aandelen de Haagse stadsvervoerder HTM overnemen. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt. Op dit moment zijn alle aandelen van HTM in handen van de gemeente Den Haag. HTM verzorgt in Den Haag het tram- en stadsbusvervoer.

NS en HTM concurreren op dit moment niet met elkaar om het recht om het tramvervoer in Den Haag te mogen verzorgen. Het huidige tramvervoer is namelijk zonder aanbesteding aan HTM gegund door het Stadsgewest Haaglanden. De overname van de HTM-aandelen verandert als zodanig niets aan deze situatie, stelt ACM.

Aanbesteden

Sinds begin dit jaar kunnen de stadsregio’s van de drie grote steden zelf bepalen of zij het openbaar vervoer in hun regio wel of niet aanbesteden. Voor Den Haag geldt dat het Stadsgewest deze beslissing voor 2017 moet nemen. Als het Stadsgewest ervoor kiest het tramvervoer aan te besteden, dan kunnen vervoerders vanaf dat moment met elkaar concurreren om het tramvervoer.

Voor het stadsbusvervoer werkte HTM al samen met NS in de joint venture HTM Buzz. Voor deze samenwerking heeft ACM in 2011 toestemming gegeven. De overname door NS van 49 procent van de HTM-aandelen verandert hier volgens ACM feitelijk niets aan.

Voorwaarden

ACM heeft ook onderzocht of NS met haar treinvervoer concurreert met het tramvervoer van HTM in Den Haag. Dit is volgens de organisatie niet het geval omdat beide soorten vervoer vooral aanvullend werken. Daarnaast acht ACM het niet aannemelijk dat de service aan reizigers zal verslechteren door de overname, aangezien de overheid hieraan voorwaarden heeft gesteld.

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.