Profiteurs

Gratis ov-kaarten Amsterdam verschijnen op Marktplaats

Gratis ov-kaarten aangeboden op Marktplaats
Foto: de door Vervoerregio Amsterdam gratis beschikbaar gestelde ov-kaarten worden aangeboden op Marktplaats. Marktplaats

Hoewel oorspronkelijk bedoeld voor Amsterdamse gezinnen met een laag inkomen, worden de gratis ov-kaarten nu te koop aangeboden op Marktplaats. Dat meldt de Telegraaf. 

“Ondanks dat enkele mensen die de kaartjes niet nodig hebben hier geld aan willen verdienen, spreken we niet van een mislukte actie”, laat een woordvoerster van Vervoerregio Amsterdam weten aan OVPro. “De laagdrempeligheid van het initiatief weegt voor ons nog altijd zwaarder dan die paar mensen die hier misbruik van maken en geld willen verdienen.”

Binnen twee dagen waren alle 730.000 gratis ov-kaarten, die begin mei beschikbaar werden gesteld, op. Enkele tientallen gratis kaarten worden nu aangeboden tussen de 3 en 5 euro op Marktplaats. Normaal gesproken kost een kaart 6,50 euro. Met de gratis ov-kaart kan je anderhalf uur gebruik maken van het openbaar vervoer in de regio Amsterdam.

Bureaucratie

Toen de Vervoerregio de actie op poten zette, bleek al gauw dat iedereen die dat wilde een gratis ov-kaart kon aanvragen. Wethouder Melanie van der Horst zei daarover: “Er is bewust gekozen om niet een bureaucratie op te tuigen met allemaal kosten om de kaartjes te controleren. We hebben juist gezegd: we gaan uit van vertrouwen in mensen. Want als je als overheid vertrouwen wil krijgen, moet je dat ook geven. En we zijn ook bang, met de toeslagenaffaire in ons achterhoofd, dat de mensen die het echt nodig hebben door alle controles worden afgeschrikt. We willen de stap voor mensen die het echt nodig hebben zo laag mogelijk maken.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer