Testen dienstregeling

Vergunning verstrekt voor metro naar Hoek van Holland Strand

Metrostation Hoek van Holland.
Metrostation Hoek van Holland. ProMedia / Renè Quist

De opening van de metro naar Hoek van Holland Strand lijkt nu toch echt alsmaar dichterbij te komen. De testritten, die de afgelopen periode werden uitgevoerd door de Rotterdamse vervoerder RET zijn succesvol gebleken. Daarom heeft de Metropoolregio Rotterdam Den Haag de vergunning verstrekt voor Metro aan Zee. Dat project maakt deel uit van het doortekken van de Hoekse Lijn tot aan het strand.

Wethouder Vincent Karremans (VVD) laat publiekelijk weten dat hij woensdag de gemeenteraad van Rotterdam heeft geïnformeerd over het – langverwachte – nieuws dat de metropoolregio nu groen licht heeft gegeven voor het zogeheten ‘proefbedrijf’ van de metrolijn, die al jaren gebukt gaat onder allerlei tegenslagen. De RET kan nu aan de slag met de voorbereidingen voor het proefbedrijf en als de resultaten daarna wederom goedgekeurd worden door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag is alles rond.

Testen dienstregeling

“RET Rotterdam kan halverwege maart beginnen met het testen van de dienstregeling”, aldus Karremans. Volgens de wethouder betekent dit “een zeer belangrijke stap dichterbij realisatie.” En omdat het metrospoor nu opeens wél met de (zee)wind lijkt mee te waaien, verwacht Karremans zelfs dat de metro nog “ruim voor de zomer” naar het strand kan rijden.

Voor de zekerheid klopt Karremans de ontwikkelingen van nu nog even van zich af, want vooralsnog verliep de afgelopen jaren niet alles vlekkeloos met de Hoekse Lijn en de doortrekking daarvan tot Hoek van Holland Strand. “Maar ik leg mijn zwembroek alvast klaar”, klinkt het vanuit de optimistische en blije wethouder.

Vorige update

De update van vorige keer dateert van iets meer dan een maand geleden. Toen zei Karremans, nadat RET was begonnen met testritten: “Formeel is de beoordelingstermijn zes weken. Bij een positieve beoordeling door de MRDH, ontvangt de RET een indienststellingsvergunning en wordt er gestart met het proefbedrijf.

Tijdens het proefbedrijf werd, voor een periode van twee weken, de volledige dienstregeling gereden, zonder passagiers. “Bij een positief resultaat, gaat de MRDH over tot het definitief verlenen van de indienststellingsvergunning”, aldus Karremans tijdens de vorige update over de stand van zaken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: SpoorPro

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.