Hardt

Technologiebedrijven richten vereniging op om hyperloop verder te ontwikkelen

De hyperloop is voorlopig toekomstmuziek. Foto: Wikipedia.

Zeven hyperloop-bedrijven waaronder het Nederlandse Hardt Hyperloop hebben de handen ineengeslagen en de zichzelf verenigd in de Hyperloop Association. Daarmee willen de partijen de ontwikkeling van het concept versnellen en een sterk geluid bij beleidsbepalers laten horen.

Naast Hardt Hyperloop bestaat de vereniging uit Hyperloop One, Hyperloop Transportation Technologies, Nevomo, TransPod, Swisspod Technologies, en Zeleros. Deze partijen zullen voortaan gezamenlijk naar buiten toe treden en met een stem spreken. Dit om in gesprekken met overheden meer gewicht in de schaal te leggen. Daarnaast zal de vereniging het eerste aanspreekpunt zijn voor bijvoorbeeld beleidsbepalers, wetenschappers en de media.

Hyperloop is een nieuw, supersnel transportsysteem dat bestaat uit autonome, volledig elektrische zwevende voertuigen die met hoge snelheden in een lagedrukomgeving zich voortbewegen. Hyperloop zal de vervoerstijd van passagiers en vracht tussen steden en landen aanzienlijk verkorten en is energie-efficiënter en duurzamer dan alle huidige vormen van collectief vervoer.

Samenwerking Europese Commissie

De Hyperloop Association zal zich vestigen in Brussel en naar eigen zeggen nauw samenwerken met het Europees Parlement, de Commissie en Europe’s Rail Joint Undertaking. Daarnaast staat de deur open voor nieuwe leden. Nevomo-topman Ben Paczek is verkozen tot eerste president van de vereniging.

“De komende maanden staat er een hoop te gebeuren in de wereld van hyperloop. Zo zal de Europese Commissie een begin maken voor met het wettelijk kader voor hyperloop, wat een absolute mijlpaal is voor onze sector. Als vereniging denken we graag mee met instanties en betrokkenen wereldwijd”.

In Nederland wordt stevig ingezet op het hyperloop-concept, onder meer via het het Hyperloop Development Program. Hierin zijn naast ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Economische Zaken onder andere ook de provincie Groningen en Hardt Hyperloop vertegenwoordigd. Daarnaast gooit het Delftste studententeam in de jaarlijkse hyperloop-competitie vaak hoge ogen.

Een aangepaste versie van dit artikel verscheen eerder op zusterpublicatie SpoorPro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.