RET schrapt metrolijn door onderhoudsachterstand

Metro Kralingse Zoom (foto: RET/Rick Keus)
Beeldbank RET

De Rotterdamse stadsvervoerder RET schrapt tijdelijk één van de vijf metrolijnen. Door een achterstand in onderhoud en reparatie zijn er onvoldoende metrovoertuigen beschikbaar om de reguliere dienstregeling te kunnen rijden.

Per maandag 13 september is metrolijn A tussen Binnenhof en Vlaardingen West “tot nader order” vervallen. Dit zorgt er volgens de RET voor dat op de andere lijnen met minder voertuigen een betrouwbare dienstregeling kan worden gereden. De afgelopen twee weken was er vaak sprake van plotselinge uitval omdat er minder metro’s beschikbaar zijn.

Strak in het jasje

Om de dienstregeling van voor corona te rijden, zijn 145 van de 166 metrovoertuigen nodig. Na afgelopen zomer zou al met minder materieel worden gereden als gevolg van het transitieprogramma en voertuigentekort. Dat aantal ligt nu met een kleine honderd voertuigen “nog een beetje lager”, legt woordvoerder Rolf Harbers uit. De RET zat volgens hem al “strak in het jasje” en door een samenloop van omstandigheden als gevolg van corona is het probleem alleen maar groter geworden.

Dat heeft drie redenen. Het ziekteverzuim onder monteurs ligt hoger dan normaal en door inreisbeperkingen kon de RET niet rekenen op de gebruikelijke extra externe inzet vanuit leveranciers. Daar komt bij dat de benodigde onderdelen voor reparatie en onderhoud als gevolg van de coronacrisis later worden geleverd.

Ergernis wegnemen

De vervoerder erkent dat het bijzonder vervelend is dat de dienstregeling juist wordt versoberd nu de reizigersaantallen zich herstellen. Maar afgelopen weken was er dus veel sprake van plotselinge rituitval en kortere metro’s, met ergernis onder reizigers tot gevolg. Daarom is een voorspelbare, versoberde dienstregeling verkozen boven een reguliere dienstregeling met uitval.

Dat neemt niet weg dat reizigers hiervan nadelen zullen ondervinden. Metrolijn A rijdt van maandag tot en met zaterdag – en vanaf 3 oktober ook op zondag – niet meer tussen Graskruid en Vlaardingen West. Er rijdt wel vier keer per uur een pendelmetro tussen Binnenhof, Romeynshof en Graskruid. Lijn A overlapt voor een groot deel de lijnen B en C, waardoor reizigers vanaf Graskruid hun reis kunnen vervolgen met een extra overstap.

De geschrapte lijn zorgt er wel voor dat tussen Capelsebrug en Schiedam Centrum twee in plaats van drie keer per tien minuten wordt gereden. Verder rijden er, net als de afgelopen twee weken, twee in plaats van drie geschakelde voertuigen op lijn C.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.