Experiment RET met indicatie van drukte in voertuigen

Reizigers bij RET in metro (Foto: R. Keus)
Foto: R. Keus, via RET

RET wil de verwachte drukte in voertuigen inzichtelijk maken voor reizigers. De Rotterdamse stadsvervoerder experimenteert daarom online en op metrostations met een zogenoemde druktemeter. Reizigers weten op die manier wat drukke en rustige momenten zijn om met het openbaar vervoer te reizen. Het idee is dat zij hierdoor hun reisgedrag aanpassen.

Op metrostations Beurs, Blaak en Zuidplein staan deze maand op de perrons borden met drukte-informatie. Daarop wordt per richting met een groene, oranje of rode balk de verwachte drukte over de hele dag aangegeven. Op de meest drukke momenten gebeurt dit per half uur. De indicatie is gebaseerd op reizigersaantallen van een week eerder. Om te bepalen wat de reizigers van deze informatie vinden, worden zij geobserveerd en bevraagd.

Bussen en trams

Reizigers kunnen daarnaast op de website van de RET terecht voor actuele informatie over verwachte drukte in metro’s, bussen en trams. Voor metro’s is dit alleen beschikbaar voor de drie stations waarop ook de perronborden te vinden zijn. Tram- en busreizigers vinden één indicatie die geldt voor alle lijnen. Voor hen is tevens een kaart gemaakt met daarop de drukste haltes in de stad.

RET rijdt sinds deze week weer volgens de reguliere dienstregeling, met enkele aanpassingen vanwege de coronacrisis. Zo worden minder spitsritten ingezet op buslijnen en de normaal gesproken drukke metrolijn tussen Rotterdam en Den Haag. Die zijn volgens de vervoerder overbodig omdat de reizigersaantallen zeker in de spits nog altijd lager dan gebruikelijk liggen.

Druktemeter RET (bron: Verkeersonderneming)

Lees ook: Dienstregeling in coronatijd: ‘willen deze kans benutten’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.