Westland onderzoekt lightrailverbinding naar Naaldwijk

Lijn 3 van RandstadRail, HTM
Foto: Inge

De gemeente Westland wil de haalbaarheid onderzoeken van een lightrail-verbinding tussen Den Haag, Naaldwijk en Rotterdam. Dit staat in het eerste Uitvoeringsprogramma Duurzaam Bereikbaar Westland. Het gaat om een betere OV-verbinding voor reizigers uit Maassluis, via Honderdland, Naaldwijk en Poeldijk naar Den Haag leiden.

Dit Uitvoeringsprogramma heeft de wethouder van Verkeer Pieter Varekamp deze week naar de gemeente gestuurd. Maar het is niet voor het eerst dat de nieuwe lijn naar Naaldwijk bij de politiek op de agenda staat. Varekamp gaf al eerder aan hier wel interesse in te hebben en vorig jaar bleek de gemeenteraad van Den Haag bereid onderzoek te doen naar een mogelijke lightrailverbinding.

Lange duur

Bovendien wordt door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeenten Den Haag en Maassluis gewerkt aan een verkenning. De uitwerking daarvan is gepland voor de middellange termijn tot aan 2030. “Voordat zo’n verbinding er ligt, ben je 12 tot 15 jaar verder, maar daarom is het heel belangrijk om daar nu mee te beginnen”, aldus Varekamp in het AD. “Een lightrail kost veel kapitaal, dus daar hebben we ook het rijk voor nodig.”

De verkeerswethouder gelooft dat een lightrailverbinding al snel succesvol kan worden. “Als het goed geregeld is, dan krijg je de mensen wel uit de auto. Dat is in bijvoorbeeld Zoetermeer met de Randstadrail ook gelukt.” Verdere maatregelen waaraan gewerkt wordt zijn het metropolitane fietspad Naaldwijk-Rottterdam, de werkgeversaanpak en het opstellen van het beleidsplan verkeersveiligheid. In het Uitvoeringsprogramma zijn de effecten van de corona-maatregelen nog niet meegenomen, omdat daar momenteel onvoldoende informatie over beschikbaar is.

OV-congres-2020-juni-juli_468x60

Hoe kan het succes van lightrailverbindingen verklaard worden? Dit lichten Youp Hamburger (RET) en Marc Rosier (MRDH) toe tijdens het OV Congres. Schrijf je gratis in.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Westland onderzoekt lightrailverbinding naar Naaldwijk”

kees boer|26.06.20|20:36

Men moet eerst zien dan geloven ,men voelt nog steeds door de neus geboord,zeg maar gerust besodemieterd dat de Rijn Gouwe Lijn niet door ging met name voor de plaatsen Noord- en Katwijk terwijl deze voor 2010 zijn toegezegd ;verbijsterd is ook wat er met dat gereserveerde geld gedaan is gezien ook de spoorverdubbeling Leiden- Woerden uitblijft

Spoor en Kaart|20.06.20|11:15

De afbeeldingen boven jullie artikelen schalen op mobiele weergave sinds kort niet meer goed. Ze lijken te breed, waardoor je de hele tijd naar rechts moet scrollen om te lezen.