OM eist 33.000 euro voor fraude met OV-chipkaart

Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia
Bron: iStock / Wavebreakmedia (onbeperkt gebruik)

Het Openbaar Ministerie wil dat twee Utrechtse IT’ers een bedrag van 33.000 euro terugbetalen, omdat ze tussen 2015 en 2017 meerdere OV-chipkaarten kraakten. Hiermee konden ze twee jaar lang gratis konden reizen. Bovendien eist het Openbaar Minsterie een werkstraf van 120 uur. Dat gebeurde woensdag in een rechtszaak.

De twee vrienden en collega’s begonnen met het kraken van OV-chipkaarten in 2015. Volgens RTV Utrecht startten ze hiermee uit professionele interesse. Ze vroegen zich af welke privacygevoelige gegevens er nu precies op de kaarten zouden staan en hoe lastig het zou zijn om ze te kraken. De verdachten vertelden tijdens de rechtszaak hoe ze verrast werden door de eenvoud daarvan.

Stelselmatige fraude

Door het misbruik van de OV-chipkaarten kon het duo twee jaar lang gratis reizen, met name voor woon-werkverkeer tussen Utrecht in Alkmaar en waar ze dus onkostenvergoeding voor ontvingen. Ze moesten daarvoor regelmatig nieuwe OV-chipkaarten gebruiken, omdat Translink een kaart blokkeerde als er fraude werd vermoed. In 2017 stapte het bedrijf naar de politie, nadat de stelselmatige fraude aan het licht kwam. De politie kwam uit bij de twee verdachten.

In de rechtszaak bekenden zij hun delict, maar er was wel veel onenigheid over het financiële voordeel dat zij door de gratis reizen hadden en over de schade voor Translink. Zo beweerde het OM dat de IT’ers elke dag tussen Utrecht en Alkmaar forensden. Daar was volgens de verdediging geen sprake van, omdat ze niet fulltime werkten, af en toe thuis werkten of de auto namen. Daarmee zou hun financieel voordeel in werkelijkheid lager zijn.

De twee mannen weerlegden bovendien het schadebedrag dat Translink noemde. Zo werd volgens Translink in de helft van de gevallen naar andere bestemmingen gereisd dan Alkmaar, iets wat volgens de verdachten weinig gebeurde. Zij denken ook dat Translink mogelijk fraude van anderen aan hen toeschrijft.

Systeem

Sinds ze zijn ontdekt hebben, zouden de IT’ers en hun advocaat geprobeerd hebben om met Translink tot een schikking te komen en de schade te vergoeden. Ze dachten het bedrijf te kunnen helpen door te vertellen hoe ze het systeem hadden gekraakt. Maar Translink zou daarin geen interesse hebben, omdat het bedrijf niet met misdadigers om de tafel wil zitten.

Lees ook:

Fraudeurs moeten ruim vier ton terugbetalen aan NS

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.