Hoekse Lijn op maandag 30 september officieel van start

Metro Hoekse Lijn in Vlaardingen (bron: Josmaissan/instagram)
Metro Hoekse Lijn in Vlaardingen. Foto: josmaissan/Instagram

Als het proefbedrijf op de Hoekse Lijn naar tevredenheid wordt afgerond, kan de dienstregeling op maandag 30 september officieel van start. Daarom kunnen reizigers op zaterdag 28 september voor het eerst een rit maken op de nieuwe metroverbinding Hoekse Lijn tijdens een open dag. Dat meldt stadsvervoerder RET die de metrodiensten gaat uitvoeren.

Afgelopen zaterdag heeft de gemeente Rotterdam het beheer en de exploitatie van de Hoekse Lijn overgedragen aan de RET. In het proefbedrijf worden nu de laatste testen en verbeteringen uitgevoerd.

Proefbedrijf

Als het proefbedrijf succesvol verloopt, dan kunnen reizigers vanaf 30 september gebruikmaken van de nieuwe metrolijn. Daarna volgt een periode van ongeveer een maand waarin de RET alleen de dienstregeling van de B-lijn (tussen Hoek van Holland en Nesselande) rijdt en er daarnaast nog vervangend busvervoer voor reizigers beschikbaar is. Deze periode is bedoeld om reizigers en RET te laten wennen en eventuele kinderziekten op te lossen. Gedurende deze periode blijft er vervangend busvervoer rijden.

Na een ongeveer een maand volgt de volledige exploitatie waarbij ook de spitsritten naar Vlaardingen-West op metrolijn A (Vlaardingen-West-Binnenhof) rijden. Het vervangend busvervoer wordt dan beëindigd. Op dat moment zal de volledige exploitatie feestelijk worden gevierd door de betrokken partijen.

Proefrit

Op 28 september gaan de metropoortjes tussen 12.00 en 20.00 open en kunnen belangstellenden zo lang ze willen gratis op het traject tussen Schiedam Nieuwland en Hoek van Holland Haven met de metro mee rijden. Ze kunnen de metro in op een station naar keuze, met uitzondering van station Schiedam Centrum. Directeur Maurice Unck van de RET: “Het geduld van de reizigers is lang beproefd. Daarom willen we hen al voordat we in exploitatie gaan, de gelegenheid bieden om een rit te ervaren.”

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.