RET-reizigers krijgen kortingsbonnen voor inleveren afval

Statiegeldautomaat RET

De RET is met een proef gestart waarbij reizigers geld krijgen voor het inleveren van lege blikjes en plastic flesjes. Het is de eerste keer in Nederland dat een vergoeding uitgekeerd wordt bij inlevering van afval in het openbaar vervoer. Op metrostations Schiedam en Alexander staat een automaat die petflessen en blikjes inneemt en daar een kortingsbon ter waarde van 15 cent voor teruggeeft.

De RET heeft deze unieke automaten laten ontwikkelen om zo het rondzwervend afval op de stations tegen te gaan. Daarbij worden reizigers beloond voor hun ‘goede gedrag’ en leveren zij op een speelse manier een bijdrage aan een schoner milieu. De twee automaten op Schiedam Centrum en Rotterdam Alexander zijn een proef, als de inzet van deze automaten werkt, overweegt de RET ook inzet op andere stations.

Schone station

Het geld kan worden besteed bij Bram Ladage, De Brood Express of Ezprezzo. Reizigers kunnen ook kiezen om deze 15 cent te doneren aan het natuurbehoudsproject ZOOWild van Diergaarde Blijdorp. Voor de komst van de automaten op metrostations Schiedam Centrum en Rotterdam Alexander werkt de RET samen met verschillende partijen in Ecoeuros, zoals Exterion Media en schoonmaakbedrijf CSU.

Diergaarde Blijdorp steunt met het gedoneerde geld de stichting Seacleaners-int Foundation. Deze stichting zet dat in om zwerfafval uit de Nederlandse binnenwateren te halen. De Maas stroomt vanuit Frankrijk en Belgiƫ ons land binnen met als gevolg dat er schrikbarend veel zwerfafval uit drie landen in de Noordzee uitkomt. Door stromingen en wind kan dit zwerfafval vervolgens een onderdeel worden van de plasticsoep.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.