Bankjes

Agressie, overlast en diefstal: ‘Situatie Den Haag Centraal onbeheersbaar’

Overlast Den Haag Centraal
ProRail en NS zijn overlast op Den Haag Centraal beu. Sirozy

De agressie, overlast en diefstallen op station Den Haag Centraal hebben de afgelopen maanden geleid tot een ‘onbeheersbare situatie’. Een woordvoerder van ProRail spreekt na berichtgeving van Omroep West van ‘een forse toename van alle delicten’. ProRail en NS hebben daarom een brief naar de gemeente Den Haag gestuurd. 

De delicten waar naar verwezen wordt zijn onder meer agressie tegen reizigers en medewerkers, winkeldiefstal en vervuiling door daklozen. “Meer toezicht heeft niet goed genoeg geholpen”, zegt de woordvoerder van ProRail. Hij meldt dat in de eerste vier maanden van dit jaar 29 keer agressie is gebruikt tegen medewerkers op het station, twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Volgens een woordvoerder van NS is niet bekend of het probleem op andere stations in Nederland speelt.

Bankjes

De bankjes op station zijn onlangs verplaatst naar achter de incheckpoortjes. Hiermee volgen ze in Den Haag het voorbeeld uit Rotterdam waar ze dit eerder deden. Daklozen sliepen daar op de bankjes. Overlastgevers hebben volgens de woordvoerder mogelijk geen ov-chipkaart en kunnen zonder vervoerbewijs niet bij de bankjes komen. ProRail en NS kijken in samenspraak met de gemeente en maatschappelijke instanties naar welke andere maatregelen overlast tegen kunnen gaan. “De eerste maatregel lijkt te werken”, stelt de woordvoerder.

Extra impuls

Een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen meldt dat de overlast op en rond het station al langer bekend was bij de gemeente. De brief van ProRail en NS geeft volgens hem “een extra impuls” aan gesprekken over overlast tussen de drie organisaties en daklozenorganisaties. De vier partijen kijken of meer maatregelen moeten worden genomen om overlast tegen te gaan, welke dat zijn is nog niet bekend.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP