OVPay

Inchecken met betaalpas nu ook in de Utrechtse trams en bussen

Centraal Station Jaarbeursplein Utrecht met U-Ov trams 6005 en 6019. Foto: Flickr.

In alle bussen en trams in de provincie Utrecht kunnen reizigers nu in- en uitchecken met een betaalpas, creditcard of mobiele telefoon. Vervoerders Qbuzz en Keolis werkte samen met de provincie om de nieuwe betaalvorm mogelijk te maken. 

Het betalen in het ov gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds slimmer en makkelijker. Reizigers bepalen straks zelf hoe ze betalen. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke ov-bedrijven en Translink gefaseerd ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Eind maart/begin april is het in- en uitchecken in het ov met een contactloze betaalpas of creditcard naar verwachting mogelijk in heel Nederland.

Momenteel is het op een aantal regio’s na in heel Nederland mogelijk om te reizen met de betaalpas. Regio Nijmegen en ook Emmeloord en Meppel moeten nog overstappen naar de nieuwe betaalvorm. Ook bij RET in Rotterdam is het nog niet mogelijk om in te checken met een betaalpas. De vervoerder is wel volop aan het testen met de nieuwe betaalvorm.

Rekeningnummer

De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; het bedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV.

In een later stadium wordt het mogelijk om kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard. Lees daar hier meer over.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.