Groot batterijpakket

Qbuzz breidt ‘BRT-vloot’ in Groningen en Drenthe uit met 63 Ebusco-bussen

De nieuwe Ebusco 18-meter bussen gaan rijden onder de merknaam Q-link. Foto: Wikipedia.

Qbuzz heeft een nieuw contract getekend met busbouwer Ebusco. Het gaat om een levering van maximaal 63 bussen; 45 Ebusco 3.0 12-meter bussen en 18 Ebusco 3.0 18-meter bussen. De order bij Ebusco is onderdeel van de verduurzamingsslag in gang gezet door het OV-bureau Groningen Drenthe. Het bureau wil koploper worden en tussen 2024 en 2026 bijna 90 procent van de bussen op schone energie laten rijden. De ambitie is om in 2030 volledig uitstootvrij busvervoer te hebben.

In totaal komen er volgend jaar 158 nieuwe elektrische bussen bij in Groningen en Drenthe, waarvan de 63 Ebusco-bussen een onderdeel zijn. Op dit moment is 58 procent van de bussen bij Qbuzz elektrisch. De andere 42 procent rijdt op biodiesel. Vanaf 2024 stijgt het aandeel elektrische bussen naar 89 procent. Daarmee bereikt Qbuzz een CO2-reductie van 99 procent ten opzichte van 2019. “Zo blijven Groningen en Drenthe de voorloper”, zegt wethouder Philips Broeksma van Groningen.

De grote investering door het OV-bureau vindt plaats door de stijging van de brandstofkosten. De brandstof is dermate duur geworden dat een tussentijdse investering in elektrische bussen geld bespaart. Normaal worden dergelijke investeringen alleen gedaan bij een nieuwe concessieperiode. De nieuwe bussen zullen ook doorrijden in de volgende concessie. Fleur Gräper-van Koolwijk, D66-gedeputeerde van de provincie Groningen, is enthousiast. “Het is win-win, een stap in de richting van zero emissie en toegankelijke bussen.”

Extra groot batterijpakket

De 12-meter Ebusco-bussen zullen vooral voor regionaal vervoer worden gebruikt, terwijl de 18-meter bussen onder de vlag van Q-link gaan rijden op lijn 5 en 6 nabij Groningen. Beide varianten van de Ebusco 3.0 worden voor Qbuzz uitgerust met een extra groot batterijpakket (>500kWh), wat uniek is voor de 12-meter variant. In combinatie met het lichtgewicht ontwerp van de bus kan de vervoerder daarmee rekenen op een extreem laag energieverbruik en de extra lange actieradius die nodig is voor succesvol regionaal en BRT-vervoer.

Ebusco werkt al enkele jaren samen met Qbuzz en leverde in het verleden al circa 130 elektrische bussen aan de vervoerder. Onder andere in de steden Utrecht, Groningen en Dordrecht rijden al Ebusco 2.2 bussen onder de vlag van Qbuzz. In de regio Groningen-Drenthe heeft de vervoerder al zestig Ebusco bussen in gebruik, die jaarlijks zo’n 100.000 km per bus afleggen. Daarmee realiseerde Qbuzz de afgelopen jaren al een besparing van zo’n 5,500,000 kg CO2 en 9,500,000 kg stikstof per jaar. Met de Ebusco 3.0 dring Qbuzz haar ecologische voetafdruk nog verder terug.

“We zijn enorm trots dat Qbuzz wederom kiest voor Ebusco”, zegt Steven van der Burg, Sales Director bij Ebusco. “De afgelopen jaren hebben we al meer dan honderd elektrische bussen aan Qbuzz geleverd. Het feit dat Qbuzz na het succes van de Ebusco 2.2 opnieuw voor ons kiest, is een bevestiging dat we met de Ebusco 3.0 de juiste weg zijn ingeslagen en emissievrij openbaar vervoer naar een nog hoger niveau hebben getild.”

Ook Qbuzz is enthousiast. Dirk Huzeling, Creative Bid Manager bij Qbuzz zegt dat de vervoerder vol vertrouwen is dat de bus een nog betere actieradius levert dan de huidige Ebusco 2.2. “We kunnen hiermee het openbaar vervoer in de provincies Drenthe en Groningen nog verder verduurzamen.”

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.