Laadpalen

EBS zoekt oplossing voor niet beschikbare netaansluiting Flevoland

EBS bus op station Zwolle naast een laadpaal. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

EBS zoekt een oplossing om elektrische bussen vanaf december dit jaar in Flevoland van stroom te voorzien. De vervoerder heeft te horen gekregen dat zij achteraan mogen aansluiten bij de aanvraag voor een elektriciteitsvoorziening in Emmeloord en Lelystad. EBS-woorvoerder Jasper Vermeer meldt dat de inzet van dieselbussen “een terugval scenario is.”

Netbeheerder Liander meldde vorig jaar al dat Lelystad extra transformatoren nodig heeft om grootverbruikende bedrijven van stroom te voorzien. De netbeheerder maakte bekend dat congestiemanagement geen noodoplossing biedt. Daarbij nemen bedrijven tegen betaling minder stroom af op het moment dat de stroomvraag groter is dan het aankan. Of ze produceren minder stroom op het moment dat het stroomaanbod groter is dan het aankan.

Nieuw elektriciteitsstation

Het college van burgermeesters en wethouders heeft inmiddels ingestemd met een ontwerp bestemmingsplan voor een nieuw elektriciteitsstation aan de Larserringeweg. “TenneT, Liander en de gemeente werken intensief samen om beperkingen van het elektriciteitsnet op te lossen”, zegt wethouder Sjaak Kruis. “We liggen goed op schema met de voorbereidingen voor het nieuwe elektriciteitsstation aan de Larserringweg. Dit nieuwe elektriciteitsstation helpt de beperkingen op te lossen in de levering van elektriciteit aan (nieuwe) bedrijven in Lelystad-Zuid en ook voor de woningbouw aldaar.”

De verwachting is dat het nieuwe elektriciteitsstation in 2026 in gebruik genomen kan worden. Dat komt voor EBS een aantal jaar te laat. De vervoerder kijkt nu nadrukkelijk naar andere oplossingen om toch elektrische bussen te kunnen rijden. “We kijken mogelijk naar een andere locatie om onze bussen op te laden. Het laten rijden van dieselbussen is echt een terugvalscenario”, verzekert Vermeer. De vervoerder verwacht binnenkort bekend te maken hoe ze het probleem gaan oplossen.

Lees ook:

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.