Woningbouw

Busstation Kronenburg in Arnhem-Zuid gaat op de schop

Busstation Kronenburg in Arnhem krijgt meer groen na de vernieuwing. Foto: Google Maps.

Het busstation Kronenburg aan de Burgemeester Matsersingel in Arnhem ondergaat vanaf april een grote verbouwing. Mede dankzij subsidie van drie miljoen euro van de provincie Gelderland komt een nieuw busstation op de belangrijke vervoersverbinding. Met het nieuwe station blijft Kronenburg nu en in de toekomst goed bereikbaar met het openbaar vervoer. “In april gaat de schop in de grond”, meldt aannemer Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek.

Het vernieuwen van het busstation gaat in verschillende stappen. Vanaf april starten de werkzaamheden. Eerst zullen tijdelijke haltes ter hoogte van het UWV kantoor worden aangelegd. Vervolgens worden de bestaande bushaltes inclusief bovenleidingen en bestrating verwijderd. De ondergrondse kabels en leidingen worden dan ook aangepast. In de laatste fase wordt het nieuwe busstation ingericht.

Groene metamorfose

Het busstation krijgt een nieuw fietspad met twee richtingen, een nieuwe trap naar het busstation en ook komt er meer ruimte voor bomen en planten. De gemeente meldt dat totaal 600 vierkante meter aan beplanting bijkomt als de renovatie voltooid is. “Dat is niet alleen mooi, het is ook goed voor insecten en zorgt voor verkoeling op warme dagen”, meldt gemeente Arnhem.

“De belangrijke vervoersverbinding in Arnhem krijgt een groene metamorfose”, meldt Aannemer Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek. “Rondom het busstation komen meerdere zitbankjes, vakken met bomen en planten en duidelijke looppaden naar de bushaltes. Om de bewoners te informeren over de metamorfose waren we aanwezig tijdens een inloopbijeenkomst van de gemeente.”

De renovatie van het busstation moet ervoor zorgen dat de haltes beter toegankelijk zijn voor mensen met minder zicht of mensen die in een rolstoel zitten. De aanbevelingen van inwoners met een visuele of lichamelijke beperking zijn meegenomen in het ontwerp.

Woningbouw

Niet alleen het busstation Kronenburg gaat op de schop. Ook liggen er bouwplannen om 1.100 woningen te realiseren in Arnhem-Zuid. Wethouder Cathelijne Bouwkamp vertelde onlangs aan de gemeenteraad dat zij binnenkort een stand van zaken zal geven over de vernieuwing van het busstation, alsmede de realisatie van de 1.100 woningen.

De totale kosten voor de gebiedsexploitatie bedragen 30 miljoen waarvan 7.4 miljoen euro voor de rekening van de gemeente komen. Volgens de wethouder zijn de prijzen de afgelopen maanden al met 1,4 miljoen euro toegenomen. De hogere kosten komen volgens Bouwkamp door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis.

De kostenpost voor de vernieuwing van het busstation, de vergroening van de busbaan en het Croydonplein is in totaal zeven miljoen euro. Het bedrag bestaat uit een subsidie van de provincie van drie miljoen euro en vier miljoen euro van de gemeente zelf.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.