Streekvervoer

Provincie Friesland: ‘Arriva moet 8.500 gestaakte uren inhalen’

Bus Arriva in Friesland. Foto: provincie Friesland
Bus Arriva in Friesland. Foto: provincie Friesland

Buschauffeurs van Arriva hebben tot 5 maart dit jaar 8.500 uren het werk neergelegd. Dat schrijft gedeputeerde Avine Fokkens in een brief aan de Provinciale Staten. De provincie Friesland wil dat de vervoerder de gemiste dienstregelingsuren voor de start van de nieuwe concessieperiode inhaalt.

De bussen rijden de laatste maanden steeds onregelmatiger in Friesland. Fokkens schrijft in een brief aan de Provinciale Staten dat maar liefst 8.500 dienstregelingsuren (DRU’s) niet zijn gereden door de stakingen in het streekvervoer. De provincie wil nu dat de verloren uren dit jaar nog worden ingehaald. “De precieze inzet van de beschikbaar gekomen DRU’s in de dienstregeling wordt momenteel uitgewerkt.” De dienstregelingsuren moeten worden ingehaald voordat de nieuwe concessie in december 2024 van start gaat.

Nieuwe concessie

Het openbaar vervoer heeft het zwaar in Friesland. Onlangs werd bekend dat in de afgelopen vijf jaar het aantal haltes in Friesland met zeven procent is afgenomen. Totaal zijn sinds 2018 meer dan 100 bushaltes verdwenen. In de gemeente Noord-Oost Friesland alleen al zijn 26 bushaltes verdwenen.

In het voorjaar begint de aanbesteding voor de nieuwe concessie met de looptijd van december 2024 tot december 2034. De provincie daagt de vervoerder daarin uit om creatief te zijn om “het platteland zo goed mogelijk bereikbaar te houden”, zegt Fokkens. “Want of je nu in Burgwerd woont, in Lioessens of in een van onze grotere plaatsen: overal moet je de mogelijkheid hebben van het openbaar vervoer gebruik te maken.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.