Gelrepas

Gemeente Arnhem trekt half miljoen euro uit voor ‘bijna gratis’ openbaar vervoer lage inkomens

Arnhemmer kunnen vanaf april voor 15-euro onbeperkt reizen met de bus binnen de gemeente. Foto: Flickr/Willem Ellens.

Vanaf april kunnen inwoners van Arnhem in bezit van de Gelrepas voor 15 euro een jaar lang onbeperkt reizen met de bus. De pas geldt op werkdagen na 9.00 uur, in het weekend en op feestdagen de hele dag in de gemeente Arnhem. “Door deze ‘bijna-gratis’ buskaart kunnen veel mensen met een smalle beurs vaker met de bus door Arnhem reizen”, zegt wethouder mobiliteit Nermina Kundić. “Zo hebben zij ook de vrijheid en de mogelijkheid om meer te ondernemen en vereenzaming te voorkomen.”

In de begroting, die in november 2022 in de raad werd vastgesteld, werd opgenomen dat er een buskaartje van 1 euro per rit voor Gelrepashouders zou komen. Dat bleek echter lastig uit te voeren. Bovendien zou een retourtje feitelijk het dubbele kosten: 2 euro. Connexxion, de provincie en de gemeente kwamen daarom met het bijna-gratis abonnement voor 15 euro per jaar. Dat biedt de inwoner veel meer voor deel dan een buskaartje van 1 euro en is bovendien veel makkelijker in te voeren.

Bijna-gratis abonnement

“We hopen dat vele Arnhemmer met een Gelrepas van deze mogelijkheid gebruik zullen maken”, zegt Kundić. Het bijna-gratis abonnement geldt alleen binnen de gemeentegrens van Arnhem. Bij een busrit van Arnhem naar buiten de gemeente, hoeft alleen het stuk buiten Arnhem betaald te worden. Zo worden ook busritten naar buiten de gemeente goedkoper.

Arnhemmers die een bijstanduitkering ontvangen, of een inkomen hebben tot maximaal 120 procent van de bijstandsnorm, kunnen de gratis Gelrepas aanvragen. Ook gezinnen met kinderen tot en met 17 jaar kunnen met een inkomen tot maximaal 130 procent van de bijstandsnorm de pas aanvragen. Studenten zijn hiervan uitgesloten.

Financiele problemen

“Veel Arnhemmers hebben financiële problemen. Ze kunnen hun beperkte inkomen maar één keer besteden, en dat betekent vaak dat er dan maar niet gereisd wordt’, aldus Kundić. “Met als gevolg dat mensen niet meer mee kunnen doen in de maatschappij. Zo wordt het moeilijker om bijvoorbeeld mantelzorger te zijn, vrijwilligerswerk te doen of familie en vrienden te bezoeken. Met deze buskaart is dat ineens weer wél mogelijk.”

De gemeente Arnhem wil het abonnement in april invoeren. Het bijna-gratis abonnement is een proef van 1 jaar en wordt na 10 maanden geëvalueerd. Het is de bedoeling dat het bijna-gratis abonnement daarna blijft.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.