borrelbus

Arriva rijdt sinds 2 jaar weer nachtbussen met carnaval

De bussen van Arriva in Limburg worden tijdens carnaval omgedoopt tot borrelbussen. Foto: Flickr/Hans Porochelt.

Streekvervoerder Arriva is “echt weer zoals vanouds” voorbereid op nachtvervoer voor carnavalsgangers dit weekend, zegt een woordvoerder van de regionaal vervoerder. Arriva vervoert feestvierders in Noord-Brabant en in Limburg met bus en trein. In Limburg wordt het nachtvervoer rond deze tijd van het jaar omgedoopt tot vervoer in zogenoemde borrelbussen.

Die rijden zaterdag 18 februari tot en met dinsdag 21 februari naar diverse stadsdelen en dorpen in Limburg, zegt de woordvoerder. Overdag zet Arriva ook extra vervoer in, zoals een extra rit of een extra lange bus. In Bergen op Zoom en omgeving (Noord-Brabant) rijden vier weken voordat carnaval officieel gevierd wordt al extra bussen vanwege de voorweekenden in de aanloop naar Vastenavend, zoals carnaval in Bergen op Zoom wordt genoemd.

Geen nachtbussen in Tilburg

In Tilburg is het Arriva niet gelukt om nachtbussen te regelen. “We hebben niet genoeg chauffeurs hiervoor kunnen vinden”, zegt een woordvoerder van het vervoersbedrijf daarover. “In andere steden is het ons wel gelukt om voldoende mankracht bij elkaar te krijgen, maar in Tilburg helaas niet. De vijver waaruit wij vissen was leeg.” Van de lijnen 1,2,4 en 9 vertrekken de laatste ritten rond 00.15 uur, van lijn 5 rond 23.15 uur en van de lijnen 6,7 en 8 rond 21.00 uur.

Arriva kon twee jaar geen carnavalsdienstregeling uitvoeren door beperkingen vanwege de coronacrisis. Nu staan vervoerders weer paraat. “Dat was best een uitdaging gezien alles wat er speelt betreft personeelstekorten. We hebben achter de schermen met man en macht aan de dienstregeling gewerkt. Zo komen collega’s uit andere regio’s bijvoorbeeld helpen.” Dat soort uitwisselingen van personeel met andere regio’s doet Arriva wel vaker voor bepaalde evenementen, aldus de zegsvrouw.

Kaartjes duurder geworden

Kaartjes voor het carnavalsvervoer zijn niet per se duurder geworden door de inflatie, anders dan door de algemene stijging van de prijzen. In Brabant kunnen carnavalsvierders met hun betaalpas in de bus betalen. “Dat is superinteressant als je alleen de bus neemt met carnaval”, aldus de woordvoerder. In Limburg kan dat nog niet overal, daar worden ook veel passe-partouts verkocht.

Streekvervoerder Keolis, actief in de Twentse stad Oldenzaal waar ook carnaval wordt gevierd, zegt met name op zondag extra vervoer in te zetten om feestvierders van en naar de stad te vervoeren. Deze dienstregeling rijdt de vervoerder elk jaar met carnaval.

Lees ook:

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Bron: ANP/OVPro

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.