Programma van Eisen

Inwoners Zuidwest-Fryslân boos over nieuwe dienstregeling: “De maat is vol”

Reizigers wachten op de bus in een bushokje in Friesland. Foto: Flickr/Jan Ubels.

Inwoners van Zuidwest-Fryslân hebben een petitie overhandigd aan de gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. In de petitie roept het burgerinitiatief op om het Programma van Eisen voor de nieuwe concessie aan te passen. De provincie heeft de toekomstige vervoerder de opdracht gegeven om fors te snijden in de dienstregeling. De bus in Zuidwesthoek dreigt ’s avonds na 18:30 uur en in het weekend te verdwijnen. “We zaten al op een ondergrens en nu is echt de maat vol”, zegt inwoner Han Meij. “Er wordt hier ook gewoon geleefd na zeven uur ’s avonds.”

De petitie is inmiddels 1.116 keer ondertekend en overhandigd aan gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder op het provinciehuis in Leeuwarden. Met de petitie willen de inwoners van de Zuidwesthoek dat de provincie het Programma van Eisen voor de nieuwe concessie aanpast. Het nieuwe programma heeft betrekking op de de periode van 2024 tot 2034. De provincie roept daarin vervoerders op om met “creatieve oplossingen” te komen voor de het wegvallen van de bus. “Zo willen we ook het platteland zo goed mogelijk bereikbaar houden”, zegt Fokkens-Kelder. “Want of je nu in Burgwerd woont, in Lioessens of in een van onze grotere plaatsen: overal moet je de mogelijkheid hebben van het openbaar vervoer gebruik te maken.”

Bedreiging van leefbaarheid

De inwoners van zuidwesthoek zien weinig brood in de plannen. “Wij constateren dat de nieuwe dienstregeling ons ernstig beperkt in het bereiken van school, werk, sport, voorzieningen en sociale contacten. Het bedreigt onze leefbaarheid en dat is volstrekt onacceptabel”, zo valt te lezen in de petitie.

Het nieuwe Programma van Eisen bevindt zich nog in de conceptfase. Tot 20 januari 2023 konden geïnteresseerden en belanghebbenden meedenken over het programma. De petitie komt daarvoor te laat. Momenteel is de provincie de reacties aan het verwerken.

De provincie verwacht in maart te starten met de aanbesteding. Elk bedrijf dat het openbaar vervoer zou willen verzorgen, moet op basis van het bestek een offerte sturen naar de provincie. De provincie beoordeelt de offerte en beslist welke partij de komende tien jaar het vervoer mag gaan verzorgen. Naar verwachting is dit in het najaar van 2023 duidelijk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.