Arriva

Verkeerschaos Leiden Centraal eist zijn tol: bakfiets botst met lijnbus

Busstation Leiden Centraal is drukbezocht. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

Een fietsster is afgelopen week gewond geraakt bij een aanrijding met een lijnbus op het Stationsplein in Leiden. Buurtbewoners maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid rondom de bushalte aan de centrumzijde van Leiden Centraal. De gemeente is onder andere met Arriva in gesprek over oplossingen. 

Vorig jaar gebeurden bij het Stationsplein in Leiden acht ongelukken en het jaar daarvoor tijdens corona waren dat er vijf. In de eerste twee weken van het nieuwe jaar was het weer raak. Het slachtoffer reed op een bakfiets met daarin haar kind en botste met de lijnbus van Arriva. De fietsster belandde in het ziekenhuis met een gekneusde voet en knie. Het kind was ongedeerd, zo meldde het Leidsch Dagblad.

De politie was snel ter plaatse en onderzoekt de oorzaak van het ongeval. De politie kan niet zeggen of er sprake is van een gevaarlijke situatie. Bewoners noemen de verkeerssituatie een chaos. “Het is slechts een kwestie van tijd voordat er ernstige ongelukken gebeuren”, zegt buurtbewoner Arvid Arkenau tegen Omroep West.

Schriftelijke vragen

Fietsers schieten tussen de bussen door en voor de voetganger is geen duidelijk oversteekpunt. VVD-raadslid Alyssa Voorwald heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgermeester en wethouders (B&W) in Leiden. “Kriskas rijden en lopen de verkeersdeelnemers door elkaar. En vaak met hoge snelheden”, schrijft ze aan het college. “Ik maak me heel erg zorgen om deze plek.” Het college is al in gesprek met Arriva en de lokale hulpdiensten over wat nodig en wenselijk is. “De VVD is van mening dat het college vaart moet maken en meer maatregelen moet treffen om de verkeersveiligheid voor iedereen in het stationsgebied te verbeteren.”

De gemeente Leiden heeft per direct verkeerscoaches ingesteld om de situatie veiliger te maken. Ook plaatste de gemeente borden bij de Jumbo supermarkt waarnaast verbouwingen plaatsvinden. Samen wordt gekeken of een bushalte kan verdwijnen en of er een vluchtheuvel kan komen.

Nieuw busstation

Op de tekentafel liggen plannen om het busstation te vernieuwen. In de MIRT-verkenning over de ontwikkeling van het stationsgebied wordt ook onderzocht of het busstation aangepakt moet worden. Verschillende opties komen voorbij. “Het uitgangspunt is dat het op de plek van de bestaande busperrons komt”, zegt wethouder Ashly North tegen Sleutelstad. “Maar we kijken ook naar de locatie waar nu de taxi’s staan en ook het voorterrein van het LUMC wordt bekeken. Al is het maar om te kunnen beargumenteren waarom bepaalde opties afvallen.” Reizigers kunnen in de toekomst in ieder geval overdekt van de trein naar de bus lopen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.