rechtspraak

Arriva mag regelmatig verslapende buschauffeur ontslaan

Rechtbank (bron: iStock)
Rechtbank. Foto: iStock

Een buschauffeur in Leeuwarden komt met enige regelmaat niet opdagen op zijn werk, doordat hij zich verslaapt. Ondanks meerdere wekkers lukt het de werknemer niet om op tijd te komen voor zijn dienst, met wachtende passagiers als gevolg. Arriva heeft de chauffeur terecht ontslagen. Dat blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Leeuwarden.

Het verslapen begon in oktober 2017, nadat de chauffeur twee maanden in dienst was bij Arriva. Arriva heeft de chauffeur aangesproken op zijn gedrag en vervolgens is het beter gegaan. In 2019 ging het alleen weer mis. In juni versliep de buschauffeur zich weer een paar keer, wederom is hij hier door de werkgever op aangesproken.

Nadat hij zich in oktober van datzelfde jaar weer versliep, heeft Arriva psychologische hulp geboden. Tijdens dit traject heeft de chauffeur zich weer drie keer verslapen, toch is het traject succesvol afgerond. Hierna is de werknemer opnieuw aangesproken op zijn gedrag. Disciplinaire maatregelen zouden volgen als hij zich weer zou verslapen.

In februari 2020 is de buschauffeur na een vergissing weer te laat gekomen voor zijn dienst. Na een officiƫle waarschuwing, is hij in juli 2020 wederom te laat gekomen. Arriva heeft hierna opnieuw psychologische hulp geboden. Dit traject is ook succesvol afgerond.

Het jaar daarop versliep de buschauffeur zich weer twee keer in oktober. De buschauffeur is vervolgens na overleg minder gaan werken. Volgens de chauffeur ging het op dat moment een stuk beter en had hij naar eigen zeggen “geen moeite om op tijd te komen.”Ā Op 11 augustus 2022 heeft de chauffeur zich weer verslapen en was de maat vol voor Arriva. De buschauffeur is ontslagen. De werknemer ging echter in bezwaar en stapte naar de rechter.

Relatieproblemen

De chauffeur verklaarde dat zijn huwelijk in zwaar weer belandde, wat in 2017 leidde tot een echtscheiding. De werknemer verklaarde tegenover de rechter dat hij in die periode veel piekerde en slecht sliep. Hij vond dat hij aan de ene kant gesteund werd door zijn werkgever doordat hij psychologische hulp kreeg, maar aan de andere kant voelde hij zich ook veroordeeld.

De chauffeur stapte naar de rechter omdat hij graag zijn baan wilde behouden. Hij gaf aan dat hij zijn leven steeds meer op de rails krijgt en dat het verslapen hem nog maar incidenteel overkomt in periodes wanneer zijn geestelijke gesteldheid minder is. “Het verslapen overkomt mij ondanks de meerdere wekkers die ik zet.”

Ontslag terecht

De rechter besluit dat het ontslag van Arriva terecht is. Volgens de rechter heeft Arriva geduld getoond en tot tweemaal toe psychologische hulp geboden. Toch moet Arriva een transitievergoeding aan de buschauffeur betalen van bijna 15 duizend euro. Het handelen van de werknemer is gezien de omstandigheden namelijk niet ernstig verwijtbaar, zo oordeelt de rechter.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.