Arriva beproeft in Katwijk aanwezigheidsdetectie bij bushalte

Beeld: Arriva

Arriva, de provincie Zuid-Holland en OFN starten eind deze maand een proef bij een bushalte in Katwijk met aanwezigheidsdetectie. Buschauffeurs krijgen een signaal dat er wachtende mensen staan, zodat ze de passagiers niet over het hoofd kunnen zien.

Zeker bij niet goed verlichte haltes is het in het donker lastig voor een chauffeur om te zien dat er reizigers staan te wachten. Dat geldt nog eens extra als het ook nog eens slecht weer is en er dichte begroeiing is bij de halte. Soms gaat het mis en rijdt de bus door omdat een chauffeur een instapper bij de halte niet in de gaten had. Tot ongenoegen van de passagiers.

Met de pilot op de halte aan de Wassenaarseweg/1e Mientlaan in Katwijk wil Arriva voorkomen dat de bussen doorrijden zonder wachtende passagiers op te pikken, maar ook dat de chauffeur onnodig stopt bij een halte waar geen reizigers blijken te staan.

Lichtlijn in de stoeprand

In de stoeprand bij de halte is een lichtlijn aangebracht die op de donkere momenten van de dag geel gekleurd is. Voor de chauffeur is het daardoor duidelijk dat er geen reizigers wachten en de bus kan doorrijden. De bus hoeft niet in- en uit te voegen en de chauffeur hoeft niet af te remmen en weer op te trekken. Als er een reiziger bij de halte wacht om in te stappen, wordt deze door speciale technologie waargenomen en kleurt de lichtlijn mintgroen. In dat geval weet de chauffeur dat er een reiziger bij de halte aanwezig is en kan hij tijdig stoppen om de passagier te laten instappen.

De pilot wordt tegelijkertijd benut om te onderzoeken hoe de klanttevredenheid verder verbeterd kan worden en om te kijken of de uitstoot van uitlaatgassen en fijnstof omlaag kan door minder onnodig uitvoegende, stoppende en optrekkende bussen.

Bredere toepassing

De pilot duurt in principe een half jaar. Als de proef succesvol is, stelt OFN de technologie  beschikbaar voor een bredere toepassing bij haltes in Nederland. Er volgt dan een geleidelijke uitrol. OFN is een bureau in Geldermalsen dat producten en diensten ontwerpt en realiseert voor onder meer openbare ruimte (zoals haltevoorzieningen), railinfra en weggebonden infra.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.