‘Laat busfabrikant zorgdragen voor volledige ecosysteem’

Ebusco 2.2 en lader (foto: Ebusco)
Foto: De Ebusco 2.2 bus. Ebusco

Bij wie klop je als vervoerder aan zodra een bus niet oplaadt? Als het aan Ebusco-oprichter Peter Bijvelds ligt, zou die vraag niet gesteld hoeven worden. In zijn visie doet een vervoerder er namelijk verstandig aan om bussen deel uit te laten maken van het volledige ecosysteem, waarvoor de busfabrikant van begin tot eind zorgdraagt.

“We zijn niet alleen een elektrische busfabrikant”, benadrukt Bijvelds al snel in het gesprek. De productie van bussen is slechts een onderdeel van het volledige ecosysteem waarvoor Ebusco dus zorg wil dragen: bus, laadsysteem, laadinfrastructuur én energieopslag. “Bij onze oprichting in 2012 was er nog geen laadstandaard. We waren de eerste in Europa die startten met elektrische bussen. Er was nog niks dus hebben vanaf dag één altijd onze eigen lader ontwikkeld, die we later hebben omgezet naar de CCS Combo 2-standaard.”

Extra toepassingen

Het in handen hebben van het volledige ecosysteem maakt extra toepassingen mogelijk, legt de CEO uit. “In de standaardprotocollen moet je een voertuig opnieuw inpluggen om het laadcircuit opnieuw op te starten als de bus volledig vol zit. Dat betekent dat de capaciteit al terugloopt als je bij een volgeladen bus start met bijvoorbeeld verwarmen als het koud is. Als je die preconditioning goed regelt in een lader, blijft de batterij op 100 procent staan tot de bus wegrijdt. Zo’n toepassing is volgens Bijvelds mogelijk als je zowel de productie van laders als bussen in handen hebt.

Behalve de technische voordelen is het voor een vervoerder verder fijn om slechts één aanspreekpunt te hebben. Door alle service in één pakket te bieden wordt een vervoerder ontzorgt, aldus Bijvelds. Dat voorkomt dat er van het kastje naar de muur wordt gestuurd door verschillende leveranciers als een bus bijvoorbeeld niet laadt. “Als je één systeemverantwoordelijke hebt geeft dat een zekerheid.”

Energieopslag

Het Nederlandse OV beweegt volgens Bijvelds dankzij de ver ingezette elektrificatie steeds meer naar dit volledige ecosysteem. “Het is niet meer alleen een elektrische bus, het is ook een rijdende opslag die deel uitmaakt van een groter systeem. Omdat we de hele keten in handen hebben kunnen we daar veel beter op inspelen. Hoe meer zonne- en windenergie erbij komt en hoe meer kolencentrales worden gesloten, dat zul je wel allemaal moeten reguleren.”

De focus van Ebusco ging daarom ook op het opslaan van energie. Op het terrein in Deurne prijkt sinds kort de eerste container die hiervoor is ontwikkeld. “Dat is feitelijk een heel grote batterij, die straks tweeërlei gebruikt zal worden”, legt Bijvelds uit. De containers kunnen worden ingezet voor het balanceren van het energienet, maar ook op busdepots.

Ontlasten elektriciteitsnet

“Door de containers bij een busdepot gedurende de dag – wanneer de bussen hun diensten rijden – te laden, kan het busdepot deze volgeladen batterijcontainers gedurende de nacht gebruiken om de bussen te laden. Hiermee ontlast je het elektriciteitsnet, dat steeds vaker te kampen heeft met capaciteitsproblematiek die de vergroting van een elektriciteitsaansluiting soms volledig kan dwarsbomen.”

Met deze innovatie stapt Ebusco ook een nieuwe markt in, namelijk de maritieme sector. In de nabije toekomst zal de eerste container namelijk worden ingezet om binnenvaartschepen elektrisch te laten varen.

Lees ook: Zo denken topmensen over de transitie naar emissievrij OV

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.