Groene cijfers voor busfabrikant Ebusco bij beursdebuut

Ebusco 2.2 en lader (foto: Ebusco)
Foto: De Ebusco 2.2 bus. Ebusco

Ebusco heeft bij de beursgang in Amsterdam de gehoopte 300 miljoen euro binnengehaald. De Nederlandse fabrikant van elektrische bussen en laadsystemen is daardoor 1,3 miljard euro waard. Het bedrijf schoot na het debuut op Damrak vrijdagochtend gelijk in de plus.

De belangstelling voor de aandelen laat volgens CEO Peter Bijvelds zien dat beleggers vertrouwen hebben in de strategie van Ebusco. De fabrikant uit Deurne maakte de stap naar de beurs om de internationale groeiplannen te versnellen en naamsbekendheid te vergroten. Bijna een kwart van de aandelen van het bedrijf zijn beschikbaar voor beleggers op de Amsterdamse beurs.

De aandelen werden bij het beursdebuut geprijsd op 23 euro, maar de waarde klom gelijk met 2,6 procent. In de loop van vrijdagochtend noteerde Ebusco een plus van meer dan 5 procent.

Laadsystemen

De beursgang werd twee weken geleden aangekondigd. Ebusco richt zich sinds de oprichting 2012 alleen op elektrische bussen en levert ook laadinfrastructuur en opslagcapaciteit om het stroomnet te ontzien als bussen ’s nachts moeten worden opgeladen. De accupakketten zouden op termijn bijvoorbeeld ook geschikt zijn voor binnenvaartschepen. Er zijn al plannen om de laadsystemen te gaan vermarkten.

Volgende week wordt in Deurne een nieuwe fabriekshal geopend waar de Ebusco 3.0 zal worden geproduceerd. Het is de bedoeling dat de productiecapaciteit van die nieuwe type voertuig in 2022 op vijfhonderd per jaar ligt. De bus, die is gemaakt wordt van composiet in plaats van staal, gaat volgend jaar voor het eerst in Nederland de weg op in de concessie Gooi en Vechtstreek. Op dit moment rijden er bijna 350 Ebusco-bussen in zeven Europese landen.

Lees ook:

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.