RET moet man betalen na aanrijding met bus

Rechtbank (bron: iStock)
Rechtbank. Foto: iStock

Een man wiens voet die drie jaar geleden onder een bus van de RET terechtkwam, kan zijn schade grotendeels verhalen op de stadsvervoerder. De rechter heeft meegewogen dat een professionele buschauffeur betrokken was bij het verkeersongeval.

Het incident vond op 17 juni 2018 rond 04.50 uur plaats in de binnenstad van Rotterdam. Een beveiliger van een nachtclub voerde op de rijbaan een discussie met iemand die hij even daarvoor had weggestuurd. Ze stonden voor op de weg stilstaande taxi, die op dat moment werd ingehaald door de bus. De beveiliger werd bij die inhaalmanoeuvre geraakt door de bus en kwam ten val, waarna het achterwiel over zijn voet reed. De buschauffeur had naar eigen zeggen niets in de gaten en reed door.

Chauffeur had kunnen toeteren

De Rotterdamse rechtbank bepaalde vorige week dat de RET – als eigenaar van het voertuig – voor 75 procent aansprakelijk is voor de schade die de man door het ongeluk heeft geleden. De vervoerder vond dat er sprake was van overmacht of roekeloos gedrag van de beveiliger, maar daar ging de rechter niet in mee.

De buschauffeur had na het ongeluk verklaard dat hij op de stoep voor de nachtclub twee beveiligers en twee mannen had zien staan. Hij was er echter zeker van dat er niemand op de weg stond toen hij stapvoets de taxi inhaalde. Die mogelijkheid had hij wel open moeten houden, vond de rechter, die er belang aan hechtte dat het dus gaat om een professionele buschauffeur in een nachtbus.

Dat maakt volgens de rechtbank dat meer anticiperend gedrag, meer voorzichtigheid en meer oplettendheid had mogen worden verwacht van de chauffeur. Zo had de chauffeur ‘in elk geval’ kunnen toeteren. “Daarbij weegt mee dat hij niet eens heeft opgemerkt dat hij iemand had geraakt”, zo staat in het vonnis. Dat de beveiliger al dan niet in een vechtpartij zou zijn beland, doet daar niets aan af omdat zijn val werd veroorzaakt door de bus.

Ook eigen schuld

Desondanks was er wel sprake van eigen schuld van de beveiliger. Hij liep namelijk zonder om te kijken naar verkeer de weg op. Daarmee heeft de man bijdragen aan het ontstaan van de aanrijding en schade. Normaal gesproken zouden de kosten dan gelijk worden verdeeld, maar de wet bepaalt dat in dit geval alsnog driekwart voor rekening van de RET komt. Dat komt volgens de rechter door de “zeer ernstige” gevolgen van het ongeluk: blijvend letsel, pijn, chirurgisch ingrijpen en een financieel behoorlijke schade.

Hoe diep de vervoerder in de buidel moet tasten, is overigens nog niet bekend. De beveiliger noemde in de rechtszaal namelijk nog geen bedrag. “Kennelijk heeft hij de schade zelf nog onvoldoende in kaart gebracht”, aldus de rechter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.