App wijst blinden en slechtzienden de weg op busstation Roermond

Busstation Roermond (foto: gemeente Roermond)
Persbericht gemeente Roermond

Blinden en slechtzienden kunnen voortaan makkelijker hun weg naar de bus vinden op station Roermond. Een speciale app die werkt als persoonlijk reisbegeleider op het busstation, is na een succesvolle proef nu voor iedereen beschikbaar. De Limburgse gemeente is de eerste in Nederland die dit zogeheten wayfinding-systeem inzet om de toegankelijkheid van het OV te verbeteren.

Wie de app downloadt, heeft met zijn of haar smartphone altijd een persoonlijk begeleider op zak op het busstation in Roermond. Door het scannen van een van de QR-codes die op het station hangen, weet de smartphone precies waar iemand is en hoe de route loopt. Reizigers wordt de weg gewezen naar de juiste bus met instructies als “loop nu zes meter naar voren en ga dan naar rechts”. Ook actuele vertrektijden worden genoemd.

Barcelona en New York

De app, met de naam Navilens, is afgelopen periode getest door een groep blinden en slechtzienden. “We willen dat in Roermond iedereen volop kan meedoen”, aldus wethouder Marianne Smitsman. “En dat geldt uiteraard ook voor blinden en slechtzienden.” Daarbij is mobiliteit een belangrijk aandachtspunt, vult wethouder Rens Evers aan. “Toen we hoorden dat dit systeem in de metro van Barcelona en New York City goed werkt, besloten we het naar Roermond te halen.”

Toegankelijkheid van het OV kwam vorig jaar weer wat hoger op de agenda te staan. De Tweede Kamer stemde namelijk in met een motie waarin werd opgeroepen om tot nieuwe afspraken hierover te komen, die als minimumeisen moeten gaan gelden bij aanbestedingen. Alle betrokken partijen buigen zich hier op dit moment over. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) verwacht dit voorjaar een bestuursakkoord te sluiten, waarna regelgeving kan worden gewijzigd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.