Geldigheid rijbewijzen en code 95 opnieuw verlengd

Hoofdkantoor CBR

De geldigheid van Nederlandse rijbewijzen en code 95 wordt opnieuw verlengd vanwege de coronamaatregelen. Rijbewijzen en beroepscertificaten die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verlopen, blijven tot 1 maart geldig. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft hiervoor een nieuwe coulanceregeling getroffen.

Door de huidige lockdown is het niet voor iedereen mogelijk om nu het rijbewijs te verlengen. Beroepschauffeurs worden daarnaast geconfronteerd met het probleem dat zij de 35 uur nascholing niet kunnen afronden, die nodig is om de code 95 te vernieuwen. De coulance geldt ook voor de geldigheidsduur van certificaten van cursussen die zijn gevolgd in het kader van de nascholing voor verlenging van code 95.

Extra verlenging examens

De coulanceregeling heeft verder onder meer betrekking op de geldigheid van onder meer theorie-examens rijvaardigheid en de deelexamens voor het verkrijgen van een verklaring voor vakbekwaamheid. Examens die verlopen tussen 1 oktober 2020 en 1 januari 2021, blijven geldig tot 1 oktober 2021. Dat geldt ook voor de praktijkexamens voertuigbeheersing motor die zijn verlopen tussen 1 oktober 2020 en 1 januari 2021.

Het gaat om een tijdelijke regeling die alleen geldt voor het rijden binnen Nederland. Er is op dit moment een Europese regeling in de maak, die hiervoor in de plaats komt zodra deze ingaat. De nationale regeling geldt ook voor Europeanen die in Nederland verblijven met een verlopen rijbewijs van een andere lidstaat. Een verlopen rijbewijs geldt niet als identificatiemiddel, behalve in een situatie waarbij sprake is van zorgafname.

Lees ook: Invoering nieuwe richtlijn Code 95 uitgesteld tot april 2021

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.