Bus mag bij file op A29 over vluchtstrook

Connexxion logo bus (foto: Flickr)

Vervoerder Connexxion heeft van de provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat toestemming gekregen om bussen over de vluchtstrook te laten rijden bij file op de A29. Op die manier kunnen buspassagiers de file ontlopen en dit biedt aan hen een voordeel boven automobilisten die niet om de opstopping heen kunnen. Een eerdere proef wees uit dat de bus vijf tot tien minuten sneller op de plek van bestemming was. 

“Bereikbaarheid en de mogelijkheid om je snel van A naar B te verplaatsen zijn belangrijke uitgangspunten van de provincie”, aldus de betreffende gedeputeerde Floor Vermeulen. “Ik ben blij dat reizigers van en naar de Hoeksche Waard voortaan sneller kunnen reizen met de bus. En dat we hiermee invulling kunnen geven aan ons provinciale motto: ‘Elke dag beter. Zuid-Holland’.”

Vluchtstrook

Rijkswaterstaat moest ook een ontheffing geven om de bussen uit de concessie Hoeksche Waard Goeree-Overflakkee over de vluchtstrook te laten rijden. Wel is de voorwaarde gesteld dat dit alleen is toegestaan wanneer er s sprake is van een file. Bovendien moeten de chauffeurs hun snelheid matigen – de voertuigen mogen niet meer dan twintig kilometer harder rijden dan het verkeer op de normale rijbaan.

Chauffeurs kunnen aan de signalering langs de weg zien waar het is toegestaan om op de vluchtstrook te rijden. Er zijn namelijk borden geplaatst op plekken langs de snelweg. Richting Rotterdam kunnen chauffeurs uitwijken tussen de Haringvlietbrug en de Molendijk. De andere richting op mogen de bussen vanaf het Vaanplein tot Barendrecht en na de Heinenoordtunnel tot hectometerpaaltje 15,6 de vluchtstrook gebruiken.

Reizigersoverleg

De gesprekken tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer om de reistijd voor de bus op deze manier te versnellen zijn al een tijdje bezig, nadat het Reizigersoverleg Hoeksewaard Goeree Overflakkee (RO HWGO) dit voorstelde. “Reizigers klagen al langere tijd over de extra reistijd. Met het risico dat ze hun aansluiting op busstation Heinenoord missen. Veel inwoners van de Hoeksche Waard zullen de maatregel toejuichen”, aldus de RO HWGO.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Bus mag bij file op A29 over vluchtstrook”

Stefan Aarnoudse|02.03.20|17:03

Vanmorgen reed ik op A29
Numansdorp de weg op… 70 km per uur. Was lichte vertrageing (harmonica effect)
Bus rijdt 4-5 auto’s voor mij.
We rijden 80. Bus gaat Vluchtstrook op en rijdt met 110 iedereen voorbij (ik rij inmiddels ook 100)
2 km verderop gaat hij weg weg op en gelijk knipper naar linker baan. Kwam 8 km verderop in tunnel heinoord weerin beeld (ik rij 100!) levensgvaarlijke manier en is er 5 sec. mee opgeschoten!!
Belachelijk

kees boer|15.02.20|00:19

Als het goed is mag dat reeds op meerdere plaatsen zoals op de A 27 en A 28