Bijna 100 nieuwe Setra- en Mercedes-bussen voor Qbuzz

Mercedes voor concessie Groningen Drenthe
Foto: Inge

In de nieuwe concessie Groningen Drenthe gaan 95 bussen van Mercedes-Benz en Setra rijden. In het streekvervoer zullen 22 gelede Mercedes-Benz Citaro’s van 18 meter gaan rijden en 24 bussen van het type Mercedes-Benz Citaro LE. Voor de Qliner-lijnen heeft Qbuzz 49 Setra’s van het type S419 UL besteld.

De eerste nieuwe Setra-bussen werden in de afgelopen maanden al geleidelijk geleverd. Daarmee is vooruit gelopen op de nieuwe concessie van Qbuzz die halverwege december ingaat. Omdat de vervoerder ook nu al verantwoordelijk is voor het busvervoer, wordt een deel van het wagenpark meegenomen in de volgende concessie.

TCO

“Onze bussen hebben zich de afgelopen 10 jaar bewezen als hoogwaardige, betrouwbare en comfortabele bussen”, aldus EvoBus-directeur Hans Smits. “De gunstige total cost of ownership (TCO) heeft ertoe geleid dat er nog een groot aantal Mercedes-Benz bussen blijven rijden in de nieuwe concessie en dat Qbuzz op basis hiervan heeft besloten om 95 nieuwe Mercedes-Benz en Setra-bussen aan te schaffen.”

De gelede Citaro G heeft de hoogste capaciteit met 52 zitplaatsen en 104 staanplaatsen. In de Citaro LE is ruimte voor 40 zitplaatsen en 60 staanplaatsen. De Setra’s kunnen 57 reizigers vervoeren, maar deze bus heeft geen staanplaatsen. Dit komt omdat de bussen ingezet zullen worden op trajecten waar ze 100 kilometer per uur rijden. Bovendien rijden de bussen op wens van de vervoerder op de duurzame brandstof HVO.

Gemak

In de bussen is gedacht aan gemak voor zowel de passagiers als de chauffeur. De bussen worden namelijk uitgerust met USB-aansluitingen, WiFi, camera’s en een dashcam, en een chauffeursstoel met verwarming en koeling. De Setra’s hebben bovendien een achteruitrijcamera en twee hoekcamera’s.

Bovendien krijgen de Setra’s en de Citaro’s LE twee informatieschermen en de gelede bus krijgt er zelfs drie. De Citaro’s zijn daarnaast uitgerust met een handbediende rolstoelplank, en zwenkschuifdeuren. Alle bussen zijn uitgerust met cruisecontrol.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.