Provincie Utrecht vervangt 200 bushokjes

Buslijn 28 naar Uithof in Utrecht, U-OV

Ongeveer 200 provinciale bushokjes in de provincie Utrecht worden in 2020 vervangen door nieuwe, duurzame exemplaren. De huidige abri’s zijn namelijk gemiddeld twintig jaar oud en dus aan vervanging toe. Bij de aanbesteding van deze hokjes zal duurzaamheid zwaar worden meegewogen. 

De huidige bushokjes verkeren inmiddels in slechte staat en zijn technisch afgeschreven. Het is ook een probleem dat de fabrikant geen materialen voor dit type abri kan leveren. De aanbestedingsprocedure gaat van start in december 2019. De gunning voor exploitatie en onderhoud vindt naar verwachting plaats in de zomer van 2020. Uiterlijk 1 januari 2021 moeten alle nieuwe abri’s geplaatst zijn.

Abribeleid

Tijdens de vervangingsronde zullen er ook oude abri’s helemaal verdwijnen. Dit komt door het beleid van de provincie Utrecht om bushokjes te plaatsen bij haltes waar gemiddeld vijf of meer mensen per dag instappen. Dit is overigens een verruiming van het beleid, aangezien er in 1997 nog minimaal tien instappers moesten zijn. Maar op plekken waar nu geen vijf mensen meer instappen, verdwijnen de abri’s. In totaal worden er 230 oude abri’s verwijderd en komen er 200 nieuwe abri’s terug.

De nieuwe bushokjes moeten veel duurzamer zijn dan de huidige. Deze krijgen namelijk stroom voor verlichting van de reclamevitrines en dakverlichting via het lichtnet. Bovendien zijn de abri’s niet voorzien van energiezuinige ledverlichting. “Omdat de bushaltes ‘de voordeur van het OV’ zijn, vinden we het belangrijk dat de kwaliteit ervan hoog is met veel aandacht voor duurzaamheid”, aldus de provincie.

Eisen

De provincie eist in de abri’s de aanwezigheid van een bankje, een prullenbak, een informatiepaneel voor reisinformatie van de vervoerder, ledverlichting, zonnepanelen en sedumdaken. Bovendien hecht de opdrachtgever aan de recyclebaarheid van materialen en naar een onderhoudscontract dat voorziet in een verantwoorde schoonmaak. Bij het weghalen van de oude abri’s zal ook extra zorg zijn voor verantwoord afvoeren en recyclen.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.