Hoger instaptarief op 15 Brabantse buslijnen

Busstation Eindhoven
Busstation Eindhoven. Foto: VDL

Het instaptarief op vijftien buslijnen in de regio Zuidoost-Brabant wordt verhoogd van 4 naar 8 euro. Dat heeft de provincie Noord-Brabant besloten op verzoek van vervoerder Hermes. Het gaat om lijnen waarop de ritprijs hoger kan uitpakken dan het instaptarief van 4 euro.

Volgens Hermes kan daardoor het risico ontstaan dat reizigers niet uitchecken, zodat ze de daadwerkelijke ritprijs niet hoeven te betalen. Door alleen het instaptarief te betalen, zouden zij namelijk goedkoper uit zijn. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot opbrengstenderving voor de Connexxion-dochter, zo beschrijft de provincie Noord-Brabant.

Vaststellen tarieven

Het gaat om de buslijnen 11, 18, 19, 20, 23, 24, 25, 26, 117, 123, 318, 319, 320, 321 en 322. Hermes moest voor de aanpassing van het instaptarief in overleg met de provincie, omdat decentrale overheden verantwoordelijk zijn voor het vaststellen of wijzigen van de tarieven in het openbaar vervoer. Ook een besluit om het instaptarief te verhogen moet dus overlegd worden met de opdrachtgever. Dit is echter toegestaan als de ritprijs hoger kan uitkomen dan het instaptarief.

Volgens de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant is de verhoging van het instaptarief inderdaad een goede manier om te borgen dat reizigers ook echt uitchecken. “De verhoging van het instaptarief op voornoemde buslijnen in het concessie-gebied van Hermes is reëel, bevordert dat reizigers daadwerkelijk uitchecken na gereden ritten en past ter bevordering van de uniformiteit in Noord-Brabant bij de instaptarieven van langere buslijnen in de andere concessies die in Brabant van kracht zijn.”

Reizigersoverleg

Bovendien is dit voorgelegd aan het Reizigersoverleg Brabant, die advies mag uitbrengen over aanpassingen van de OV-tarieven in deze provincie. De organisatie heeft positief geadviseerd over de aanpassing. Er verandert namelijk niets aan de ritprijs zelf; het teveel betaalde bedrag voor het instaptarief wordt hier later mee verrekend.

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Hoger instaptarief op 15 Brabantse buslijnen”

Paul Lamote|13.10.19|12:37

Door de sterke stijging van de bus tarieven is €4 langzamerhand niet realistisch meer en werkt inderdaad fraude in de hand.

Rian van der Borgt|24.09.19|11:59

Is er op deze lijnen dan ook een probleem vastgesteld met reizigers die niet uitchecken? Want dat staat beergens…