EBS ontvangt boete voor ontoegankelijke bussen

Bussen van EBS in concessie Waterland op bushalte
Foto Inge

De Vervoerregio Amsterdam deelt een boete uit aan vervoerder EBS omdat niet alle bussen in de concessie Waterland toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Dat blijkt uit een onderzoek van de opdrachtgever waarin 73 bussen werden gecontroleerd. In 38 procent van de gevallen bleek de elektrische rolstoelplank niet of onvoldoende te werken.

Dat schrijft Sharon Dijksma, portefeuillehouder Verkeer en Vervoer bij de Vervoerregio Amsterdam, naar aanleiding van vragen van Helena Aslander namens de fractie van de Stadspartij Purmerend in de Regioraad. In juli ontving Dijksma een brief over een incident bij EBS waarbij de elektrische rijplank niet werkte. Door het falen van de rolstoelplank kunnen passagiers in een rolstoel niet mee in de bus en op die manier worden de algemene voorwaarden en van de bepalingen in het concessiebesluit overtreden.

Aanrijding

Dijksma liet begin deze maand al weten erg geschrokken te zijn van een brief over de slechte werking van de rolstoelplank in de bussen van EBS. De zaak hoog wordt opgenomen door de politica. Het probleem is dat deze elektrische plank in de standaardbussen van EBS al na een kleine aanrijding – bijvoorbeeld met de stoeprand – niet meer werkt of niet meer in de vergrendeling valt. “Het niet in de vergrendeling vallen van de elektrische plank was voor zowel ons als EBS een onbekend probleem”, aldus Dijksma

Om te zorgen dat rolstoelpassagiers voortaan toch altijd meekunnen, is met EBS afgesproken dat de instructie voor chauffeurs wordt aangepast. Bovendien zal de vervoerder voorlopig zo veel mogelijk bussen inzetten met een handmatige plank. Een structurele oplossing zal vanaf eind oktober voor handen zijn. Dan zorgt de vervoerder ervoor dat alle elektrische planken vervangen zijn door handmatig bediende planken.

“Hierdoor kan EBS vanaf november 2019 de toegankelijkheid van de bussen weer garanderen voor reizigers met een mobiliteitsbeperking.” De portefeuillehouder Verkeer en Vervoer heeft nog niet bekendgemaakt hoe hoog de boete voor EBS wordt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “EBS ontvangt boete voor ontoegankelijke bussen”

Eugene Veen|23.09.19|20:42

Dan mogen ze ook gelijk andere vervoersbedrijven gaan onderzoeken wat betreft die elektrische rijplank. Er zijn zelfs chauffeurs die weigeren om de rijplank de gebruiken.