Contactloos betalen in bus en tram erg snel gegroeid

Vijf miljardste contactloze betaling

Contactloos betalen in het OV is in een korte periode een erg populaire manier van afrekenen geworden. Ruim de helft van alle bus- en tramreizigers die voor hun vervoersbewijs met de pin betaalt, rekent af via een contactloze betaling. In de bus en in de tram is het aantal contactloze betalingen in 2018 verdriedubbeld in vergelijking met een jaar eerder.

Het OV is dan ook de branche waarin contactloze betalingen het snelste zijn gestegen. Van alle pinbetalingen in het openbaar vervoer is nu 59 procent contactloos. De vijf miljardste contactloze betaling werd deze week op de foto gezet in bus 140 tussen Tilburg en Den Bosch.

Chauffeurs

De Arriva-chauffeur in die bus, was erg positief over deze betaalmogelijkheid én het ontbreken van contant geld. Alle vervoerders besloten in 2016 cash te gaan weigeren, nadat enkele bussen werden overvallen. “Zeker in de bus is contactloos betalen een enorme uitkomst,” zegt Arriva-chauffeur Lisa Werner.

“Het gaat veel sneller en het is veiliger. Er valt niets meer bij mij te halen door overvallers. Voor die kleine bedragen is contactloos betalen reuze makkelijk, meestal zonder pincode.” Om deze manier van betalen mogelijk te maken, moesten de bussen worden uitgerust met pinautomaten en Arriva voerde al in 2016 cashloos betalen in. GVB besloot als eerste in de bussen niet langer contante betalingen te accepteren – eerst in de nachtbussen en later in alle bussen.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.