Na kritiek van chauffeurs geen kleine bussen in Noord-Holland

Connexxion, bus, station Hoorn

Vervoerder Connexxion gaat in de provincie Noord-Holland de reguliere lijnbussen niet vervangen door 62 kleinere Midcity-bussen. Chauffeurs spraken zich uit tegen het voornemen om het kleinere materieel in te zetten. Ze twijfelden namelijk of de capaciteit in die voertuigen wel voldoende was, aangezien in de midibussen van VDL slechts ruimte is voor twintig passagiers. Ook de provincie, gemeenten en reizigers maakten onvrede kenbaar. 

Connexxion bevestigt tegen het Noordhollands Dagblad dat de vervoerder van het plan afziet. “De afgelopen tijd zijn er veel twijfels geuit en is de vraag opgeworpen of de capaciteit van deze voertuigen voldoende is. De laatste telcijfers laten inderdaad op een aantal lijnen groei zien waardoor de capaciteit in sommige gevallen te krap zou zijn.”

Reizigers blijven achter op de halte

In de regio rondom Alkmaar, Den Helder en Hoorn rijden nu nog oude VDL’s en daarin is ruimte voor flink meer reizigers dan in de Midcity-busjes met een lengte van 8 meter. Die bussen zijn echter aan vervanging toe en Connexxion had dus het voornemen hier kleinere bussen in te zetten. Maar chauffeurs trokken hierover aan de bel en waarschuwden dat ze bang waren dat reizigers op de halte zouden moeten achterblijven.

De vervoerder heeft nu in overleg met de provincie en VDL besloten om in plaats van de kleine voertuigen juist elektrische Citea’s in te zetten. Dit is een voertuig met ruimte voor ruim zestig passagiers. Dit betekent echter wel dat er iets langer gereden moet worden met de nog aanwezige VDL Ambassadors. De Citea’s stromen vanaf eind dit jaar in en het is de verwachting dat de vloot vanaf 2020 weer volledig op sterkte is.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.