Britse overheid stelt 48 miljoen beschikbaar voor duurzame bussen

Elektrische, BYD, Londen

De Britse overheid geeft in totaal 48 miljoen pond, circa 54,5 miljoen euro, aan negentien Britse busbedrijven om het busvervoer verduurzamen. Voor dit geld kunnen 263 groene bussen en de benodigde laadinfrastructuur gerealiseerd worden. Het hoogste bedrag wordt gegeven aan Transport for London, die bijna 7 miljoen zal investeren in 63 elektrische bussen en de laadpalen.

Het geld komt van het Office for Low Emission Vehicles, een onderdeel van het ministerie voor Transport en het ministerie van Bedrijfsleven, Energie & Industriƫle Strategie. Transport-minister Nusrat Ghani maakte de investering onlangs bekend tijdens de UK Bus Summit. De overheid denkt dat schoner busvervoer belangrijk is om de ambities op het gebied van klimaat te behalen.

Negentien partijen

Uiteindelijk hebben 19 partijen succesvol een bijdrage gevraagd voor milieuvriendelijker busvervoer. Het gaat hier om vervoerders, maar ook om steden, langeafstandsbusaanbieders en zelfs Birmingham Airport heeft een verzoek gedaan. De meeste partijen gebruiken het geld voor elektrische bussen, maar vervoerder Brighton and Hove Buses wil op waterstof gaan rijden. Nottingham City Transport gebruikt het geld alleen voor de infrastructuur voor biogas.

“De overheid doet meer dan ooit om de uitstoot bij alle vervoersmodaliteiten te verminderen en ik ben verheugd om te zien dat de bussector zichzelf in de voorhoede plaats”, aldus Ghani. Groener openbaar vervoer moet bijdragen aan een betere luchtkwaliteit, een beter milieu en een sterkere economie. De Britse overheid investeert jaarlijks 250 miljoen in het busvervoer en heeft ook 1 miljard pond vrijgespeeld voor gratis OV voor de ouderen.

Strijd tegen eenzaamheid

Goed busvervoer speelt niet alleen een belangrijke rol in het milieu, maar is ook cruciaal voor een goede mobiliteit van inwoners. Bussen halen mensen uit hun sociale isolement, omdat ze de mogelijkheid hebben om naar andere plaatsen te reizen. Ghani: “Bussen zijn veel meer dan een manier om van A naar B te reizen. Ze zijn cruciaal in de strijd tegen eenzaamheid en het is goed om te zien dat de industrie stappen zet om sociaal isolement aan te pakken.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.