HTM stuurt zelfrijdende bus in 2019 de weg op

Zelfrijdende minibus HTM
Bron: MRDH

Stadsvervoerder HTM zet halverwege dit jaar een zelfrijdende minibus in als aanvulling op het openbaar vervoer. Dit voertuig pendelt op en neer tussen OV-halte Leyenburg en het HagaZiekenhuis in Den Haag, een route van een paar honderd meter. Voor HTM is deze proef een mogelijkheid om ervaring op te doen met zelfrijdende bussen, om zo last mile oplossingen met autonome voertuigen verder te ontwikkelen en realiseren.

Hiervoor werkt HTM samen met Rebel en The Future Mobility Network en hebben hiervoor het bedrijf ‘Haagse Shuttle’ opgericht. De inzet van dit busje is namelijk een privaat initiatief. De partijen geloven dat autonome voertuigen een kans zijn om steden versneld te verduurzamen en de leefbaarheid te verbeteren. Nu nemen namelijk veel mensen de auto, omdat ze niet met het OV van deur tot deur kunnen reizen. “Vooral voor vliegvelden, bedrijvenlocaties en ziekenhuizen zijn zelfrijdende minibussen goed te gebruiken voor het overbruggen van korte afstanden”, aldus HTM.

Pilot

Het is de bedoeling dat de zogenaamde Haga Shuttle vier jaar gaat rijden. Ook het HagaZiekenhuis zelf is nauw betrokken bij de test. Het ziekenhuis ziet dit vervoersmiddel als een stimulans om met het OV te komen, omdat het ziekenhuis hierdoor beter bereikbaar wordt. Nu moeten patiënten nog enkele honderden meters lopen als ze met het OV komen, maar door deze bus wordt het OV ook een optie voor patiënten en bezoekers die slecht ter been zijn.

Het gaat hier om een minibus van de Franse fabrikant Navya, die al aan meerdere steden zelfrijdende voertuigen heeft geleverd. Het busje rijdt volledig zelfstandig met een snelheid van maximaal 15 kilometer per uur. Wel zal er in het voertuig voor de zekerheid een begeleider meereizen. De ervaringen van reizigers zullen door HTM, Rebel en The Future Mobility Network worden ingezet bij de verdere ontwikkeling van dit soort vervoersoplossingen.

RDW

Om de shuttle op de weg te krijgen hebben de partijen toestemming gevraagd aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Weliswaar rijden op een aantal plekken in Nederland al zelfrijdende, elektrische minibussen, maar daar is geen sprake van interactie met andere weggebruikers op de openbare weg. Bovendien is het in Den Haag erg druk op de weg. De Parkshuttle uit Capelle aan den IJssel rijdt bijvoorbeeld op een eigen rijbaan.

De stadsvervoerder is verantwoordelijk voor de exploitatie van het voertuig, inclusief het technisch onderhoud en de verkeersleiding op afstand. Het HagaZiekenhuis draagt bij aan de financiering en de ondersteuning van de exploitatie. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag zal eind deze maand besluiten over een mogelijke subsidie voor dit project.

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “HTM stuurt zelfrijdende bus in 2019 de weg op”

Harry Navarro|29.01.23|10:12

Rijdt ie nu al ha ha ha

Willem Groeneveld|17.01.19|21:40

Goed bezig HTM?
Tevens wil ik wel als begeleider cq. gastheer, meerijden. ?
Dit is toekomst!?

Arie M. van der Kwast|17.01.19|14:52

Waardering voor het genomen initiatief.