Tribus met Movitas in finale Automotive Innovation Award

De Movitas van Tribus (foto: Tribus)

De volledig elektrische Movitas-stadsbus van Tribus is genomineerd voor de Automotive Innovation Award 2019. Deze prijs wordt uitgereikt aan een Nederlandse innovatie die een grote impact heeft op mobiliteit. De Movitas is voorzien van de nieuwste en meest duurzame technologie van dit moment. Eerder werd de stadsbus al door een vakjury geselecteerd uit 38 inzendingen, maar nu mag het publiek de definitieve winnaar kiezen. 

De bus trekt vooral de aandacht door het ontwerp, dat in tegenstelling tot veel andere elektrische bussen is opgebouwd rondom de batterijpakketten in de vloer. “Deze opbouw geeft vele efficiency-voordelen en creëert een laag zwaartepunt voor een hoog rijcomfort. De Movitas is modulair opgebouwd en verkrijgbaar in verschillende lengtes en breedtes”, aldus Tribus.

Comfort chauffeur en passagier

De Movitas kenmerkt zich als een schone, duurzame, wendbare en compacte bus. Zo is zowel aan het comfort voor de chauffeur als voor de reizigers gedacht. Door een meesturende achteras is het voertuig heel wendbaar en kan de Movitas gemakkelijk worden ingezet in moeilijk bereikbare binnensteden. De bus is in meerdere varianten met lengtes van 8 tot bijna 12 meter beschikbaar.

Tegelijkertijd is het voertuig goed toegankelijk – zelfs voor reizigers die een fysieke beperking hebben. De Movitas heeft namelijk een hydropneumatische vering, wat het mogelijk maakt dat de bus naar straatniveau zakt. Hierdoor kunnen ouderen en rolstoelgebruikers eenvoudig instappen. Reizigers hebben zitplaatsverwarming en USB-aansluitingen.

Energiezuinig

Tegelijkertijd wordt met de beschikbare energie zuinig en efficiënt omgegaan, omdat de vlakke vloer is voorzien van vloerverwarming. Die verwarming wordt aangestuurd door een duurzaam warmtepompsysteem dat restwarmte gebruikt uit de aandrijflijn. Op het dak kunnen zonnepanelen worden toegepast en de grote raampartijen zijn voorzien van dubbelglas met een hoge isolatiewaarde en een UV-filter. De bus heeft geen uitstoot en produceert erg weinig geluidsoverlast.

Award

Het is mogelijk te om te stemmen op de publieksprijs. De uiteindelijke winnaar wordt op 11 februari bekendgemaakt door voormalig minister-president Jan-Peter Balkenende. De Automotive Innovation Award is een initiatief van de ANWB, RAI Vereniging, BOVAG, LeasePlan Nederland en Roland Berger. Zij willen met de prijs meer bewustzijn creëren over het belang van de mobiliteitssector en verdere innovatie stimuleren.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.