Aantal zero emissie-bussen in 2018 verdubbeld

Elektrische bus van Connexxion bij Schiphol
Bron: Connexxion

Het aantal emissieloze bussen in Nederland is in 2018 verdubbeld in vergelijking met een jaar eerder. Sinds december van dit jaar rijden er 350 zero emissie-bussen rond in Nederland en dat was een jaar eerder nog 162. De grootste vloot rijdt in Amstelland-Meerlanden, waar Connexxion sinds begin dit jaar honderd elektrische bussen in de dienstregeling heeft opgenomen.

Dit blijkt uit een telling van het aantal bussen door CROW-KpVV. Bovendien zijn er enkele tientallen bussen gaan rijden in verschillende regio’s en steden, zoals in Alkmaar, Waterland, Almere, Dordrecht, Gorinchem, Den Haag en Friesland. Op dit moment zijn dus alle streekvervoerders gestart met het elektrificeren van hun busvervoer. Van de drie stadsvervoerders moeten RET en GVB nog starten met het elektrificatieproces.

Verwachting

CROW heeft bovendien hoge verwachtingen voor het komende jaar, omdat de komst van nog eens 350 zero emissie-bussen wordt voorzien. Het overgrote deel daarvan zal gaan rijden in december 2019, omdat dan de nieuwe dienstregeling voor 2020 van start gaat. Meerdere vervoerders zullen op dat moment een flink deel van hun dieselvloot vervangen door duurzamere varianten.

RET schaft daarvoor 55 elektrische bussen aan, EBS zal in Zoetermeer en Delft met 23 duurzame voertuigen rijden, in Limburg worden de huidige elektrische bussen aangevuld met nog eens 64 stuks en Qbuzz zet in de concessie Groningen Drenthe 141 emissieloze bussen in. Maar ook gedurende het jaar zullen overigens bussen instromen, zoals in de concessie Noord-Holland, Haarlem-IJmond, Zaanstad en in Leiden.

Prognose

In het Bestuursakkoord hebben de concessieverleners en vervoerders afgesproken om toe te werken naar het doel om vanaf 2025 louter emissieloze bussen te kopen en in 2030 moet zelfs de hele busvloot zero emissie zijn. Behalve een telling van het huidige aantal bussen, heeft CROW-KpVV tevens een prognose gemaakt over het resultaat dat bereikt kan worden op basis van gemaakte afspraken en de huidige aanbestedingen. “Op dit moment lijkt een aantal van 3200 zero emissie-bussen in het verschiet te liggen (op een totaal van 5150). We blijven de dagkoers volgen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.