Aantal OV-reizigers in Friesland met vijf procent toegenomen

Het totale aantal instappers in de regionale bussen en treinen in de provincie Friesland is in 2017 met 5 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder. Die toename is waarschijnlijk vooral veroorzaakt door mbo-studenten, die gratis mogen reizen. Op de stadslijnen is het aantal instappers juist met 4,5 procent afgenomen.

Dit meldt de provincie op basis van het jaarverslag over het OV in de provincie in 2017. Verder reden de treinen vaker op tijd en vielen ze minder vaak uit. Bij het busvervoer is nog wel een slag te behalen, want hier zijn juist meer ritten uitgevallen dan in 2016. Dan gaat het met name om het vervoer in Leeuwarden, waar bussen afgelopen jaar gehinderd werden door werkzaamheden en stremmingen.

Cijfers

In 2017 is het aantal dienstregelingsuren met 3,3 procent gestegen naar 691.5000 uren en het uiteindelijke aantal instappers kwam uit op 15,8 miljoen. Dat is hoger dan in 2016, vooral door een flinke stijging op de collegelijnen. Sinds 2017 mogen ook mbo-studenten gratis reizen op de doordeweekse dagen of in het weekend. Van de stadslijnen werd minder gebruik gemaakt en hier daalde het aantal instappers met 4,5 procent naar 2,01 miljoen. Het aantal treinreizigers nam wel toe.

Het OV in Friesland werd verder opnieuw goed beoordeeld. Zowel het bus- als het treinvervoer krijgt gemiddeld een 7,7, waarmee het OV een beter cijfer krijgt in deze provincie dan het gemiddelde cijfer in Nederland en ook een beter cijfer dan een jaar eerder. Vooral het OV op de Waddeneilanden wordt goed beoordeeld. Dit komt in de landelijke OV-klantenbarometer gewoonlijk ook als beste uit de bus.

Reactie gedeputeerde

Gedeputeerde Johannes Kramer is steeds verheugd over de behaalde resultaten. “Ik ben tevreden met de toename van het aantal instappers en de waardering van passagiers voor het openbaar vervoer. Dit is nodig om in de toekomst een goede dienstregeling in stand te houden in heel Friesland.”

Voor de toekomst laat de provincie weten goed te kijken naar nieuwe ontwikkelingen en behoeften. Zo onderzoekt Friesland of er milieuwinst behaald kan worden door de voertuigen te verschonen. Op de eilanden rijden momenteel al elektrische bussen en dat moet ook op het vasteland kunnen. Bovendien komen er treinstellen die rijden op biodiesel en slaan speciale batterijen straks de remenergie op.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.