Waterstofbus Groningen op dieplader naar Helmond voor tankbeurt

Waterstofbus Qbuzz

Twee waterstofbussen van Qbuzz die sinds februari op proef door Groningen en Drenthe rijden, gaan helemaal naar Helmond om te tanken. Omdat de afstand op en neer ongeveer vijfhonderd kilometer is, worden ze per oplegger naar Brabant gebracht. Dat meldt RTV Noord.

De eerste exemplaren van de waterstofbus en elektrische bus werden op vrijdag 10 februari onthuld in Groningen door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66. Qbuzz rijdt tot december proefritten met de bussen.

Het is de bedoeling dat ze daarna ritten in de reguliere dienstregeling gaan rijden. Het tanken van de bussen levert echter nog problemen op. Er zijn op dit moment maar twee waterstofstations in Nederland, in Helmond en Rotterdam. Omdat de bussen toch testritten moeten rijden, is er gekozen om de bussen in Helmond af te tanken.

Tankstation

Het is de bedoeling dat de bussen straks kunnen tanken bij een tankstation in Delfzijl, maar het is nog niet gelukt om de benodigde vergunning rond te krijgen. De verwachting is dat dit tankstation in gebruik zal worden genomen voordat de bussen op 11 december in de reizigersdienst gaan. Ook wordt er gewerkt aan een tankstation bij de Milieudienst in Groningen.

Een tijdelijke oplossing zou kunnen zijn om te tanken bij een nieuw te bouwen tankstation voor waterstofbussen bij EnTranCe op het Zernike Science Park in Groningen. Daar wordt in samenwerking met de Hanzehogeschool op dit moment onderzoek gedaan naar energie en de energietransitie.

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

2 reacties op “Waterstofbus Groningen op dieplader naar Helmond voor tankbeurt”

Wouter Knol|15.08.17|10:45

Geweldig voorbeeld van het kip&ei verhaal.

Ik hoop wel dat ze de vulstations openbaar maken zodat andere bedrijven ook kunnen overwegen over te stappen op waterstof.

Ted Henneman|08.08.17|12:18

Is een overvulstation niet mogelijk met flessenpakketten?