BusVision 2016 met tevreden gevoel afgerond

Congres BusVision, Mikko Pihlatie

Het tweedaagse evenement BusVision, waarbij ruimte was om verschillende OV-bussen en relevante producten te bekijken van bijna 30 standhouders, kennis uit te wisselen en te netwerken, is succesvol verlopen. Op woensdag en donderdag vonden in totaal bijna 2000 mensen hun weg naar BusVision, de Taxi Expo en naar de SDC Summit. Deze evenementen vonden plaats in de Expo Houten.

Het was de eerste keer dat de Vakbeurs BusVision werd gehouden, ditmaal parallel lopend aan Taxi Expo en de SDC Summit, het congres waarin de bezoekers werden bijgepraat over de mogelijkheden met zelfrijdend vervoer of Self Driving Cars. Omdat er steeds meer overlap plaats lijkt te vinden tussen de OV- en taxisector en de verwachting is dat zelfrijdende auto’s effecten hebben op het OV, werd dit jaar besloten om deze evenementen gelijktijdig te organiseren.

Congres BusVision

Het congres BusVision richtte zich dit jaar met name op de ontwikkelingen met big data en op de transitie naar Zero Emissie-busvervoer. Afgevaardigden van Nederlandse en buitenlandse vervoersorganisaties, concessieverlenende overheden en toeleveranciers verzamelden zich op dit congres en kregen handvatten aangereikt om deze transitie het hoofd te bieden. Bovendien konden ze vragen stellen over mogelijke uitdagingen. Bovendien probeerden Translink en 9292 de bezoekers er samen van te overtuigen om meer data te delen om zo het OV te kunnen verbeteren.

Hiernaast werden er verschillende workshops gehouden waarin veel ontwikkelingen in de sector aan de orde kwamen. In de workshops werden mensen bijgepraat over de uitdagingen voor laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, hoorden de bezoekers KNV advies geven over manieren waarop touringcarbedrijven gebruik kunnen maken van de busbaan en hoe zij mee kunnen inschrijven op aanbestedingen. Maar ook werden ervaringen met Samobiel gedeeld en sprak FlixBus over de toekomst van dit nieuwe concept in Nederland en de verdere wensen.

Taxi en SDC

Ook op het taxicongres werd relevante informatie gedeeld. Hier stonden er sessies centraal over vraaggestuurde mobiliteit en de mogelijkheid om meer gebruikers van het wmo-vervoer de overstap naar het openbaar vervoer te laten maken. Op de SDC360 Summit – het evenement dat verbonden is aan het online vakblad SDC360.com – kwamen onder meer projecten in Appelscha, Wageningen en Capelle aan den IJssel aan de orde. Ook werd vooruitgeblikt op de rol die autonoom vervoer in de toekomst gaat spelen.

Bekijk de foto gallery van BusVision 2016

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.